MT: Presidentti Niinistö tukee omavaraisuutta energiassa ja ruoantuotannossa – "nälkäinen ihminen on turvaton"

”Kyllähän ydinvoima on nyt ja sitten jatkossa väistämätön osa meidän energiatuotantoa ja saantia”
Omavaraisuus

Tasavallan presidenttin Sauli Niinistö tukee vahvasti Suomen omavaraisuutta Maaseudun Tulevaisuuden (MT) haastattelussa tänään perjantaina.

Kyky tuottaa omaa ruokaa on presidentin mielestä jatkossakin Suomelle tärkeää, ellei yhä tärkeämpää.

– Olen kautta aikain ollut sitä mieltä, että meillä pitää olla omavaraisuusajattelua.

– Maailma on mennyt vaativampaan suuntaan. Oman tuottamisen kyky korostuu. Totta kai se on turvallisuuskysymys siinä mielessä, että nälkäinen ihminen on turvaton.

Energiapolitiikan saralla Niinistö muistuttaa lehdelle, että Suomi on muista riippuvainen.

– Se riippuvuus näyttää nyt vähän toteutuvan ulkopolitiikasta riippumatta. Vesitilanne on sellainen, että siinä suhteessa energiatuotanto ei ole normaalimitassa.

Keski-Euroopan ydinvoimasta luopuminen heijastuu maailmalla kokonaiskysyntään, jolloin omavaraisuuden mahdollisimman suuri kehittäminen ja ylläpitäminen on Suomessa tärkeää. Suomessa Olkiluodon ydinvoimalaprojekti on edennyt hitaasti, MT kirjoittaa.

– Hankaluuksia näyttää olevan rakennushankkeissa. Kyllähän ydinvoima on nyt ja sitten jatkossa väistämätön osa meidän energiatuotantoa ja saantia, presidentti linjaa.

Niinistö uskoo myös tuulivoiman merkityksen kasvavan tulevaisuudessa. Paikallisesti tuulivoimakysymykset saattavat olla tosin vaikeita, presidentti tunnistaa.

– Toivon mukaan keskustelu tuulipuistoista rauhoittuu, koska tuulivoima on merkittävä energialähde. Täytyy löytää ratkaisuja kunnallisessa päätöksenteossa, jotta nämäkin seikat otetaan huomioon.