Poliittinen riitely soten ympärillä harmittaa Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan liitto jalkautui ja kuunteli kuntalaisia – ”Ihmiset kaipaavat faktoja”
Sote- ja maakuntauudistus

Etelä-Karjalan liiton torikierros päättyi eilen perjantaina Ruokolahdelle.

Muutosjohtaja Aija Tuimala ja viestintäpäällikkö Ritva-Liisa Pulkkinen maakuntaliitosta pitivät kierrosta erittäin onnistuneena.

– Ihmisiä kiusaa poliittinen riitely ja he selvästi kaipaavat faktoja, naiset kertoivat Ruokolahden kirjastossa.

Paikkakunnilla mukaan kutsuttiin eri puolueet. Keskustalaiset telttoineen olivat aktiivisesti mukana.

Ruokolahdella infoa jaettiin kahdessa paikassa, sillä keskustan vihreä teltta nousi torille sateesta huolimatta. Maakuntaliitto puolestaan asettui katon alle kirjastoon.

Edellinen kierros asioiden tiimoilta tehtiin syksyllä. Tuimala kertoi joidenkin tahojen ihmetelleen liikkeellä oloa, vaikka lainsäädäntö ei ole vielä valmis.

– Ihmisillä on tarve puhua, siksi olemme olleet kentällä.

Maakuntakierroksen aikana Tuimalan tiimin luokse pysähtyi noin 500 ihmistä.

– Heistä noin 250 kanssa juttelimme enemmän ja vajaalle sadalla teimme syvähaastattelun, jossa selvitimme tyytyväisyyttä niihin palveluihin, jotka siirtyvät uudistuksessa maakunnalle.

Kansalaisten keskuudessa on havaittavissa tuskaatumista. Ei jaksettaisi seurata uudistusten ympärillä kiehuvaa poliittista puuroa.

– Moni on sanonut, eikö voisi olla ennallaan. Olemme huomauttaneet, että maailma ja toimintatavat muuttuvat, Tuimala kertoi.

Etelä-Karjalassa sotepalveluista on jo kahdeksan vuoden ajan vastannut Eksote.

Silti sote-asioissa riitti kysymistä: terveyskeskusten säilyminen paikkakunnalla, kotihoidon taso, kiinteistöjen myynti.

Niin maakuntaliittolaiset kuin keskustalaiset teltallaan sanoivat uutisoinnin sotesta ja maakuntauudistuksesta olleen tähän asti kärjistynyttä.

Ruokolahden keskustavaikuttajat Mirja Henttonen ja Kristiina Helminen harmittelivat sitä, että monet ottavat tiedonmurusensa medialta.

– Puolueettoman tiedon tuottaminen on mediassa vähissä. Paljon on vääristynyttä tietoa liikkeellä. Huolestuttavinta on ”lööppitieto,” jos ihmiset eivät jaksa lukea kuin otsikot, naiset tuumailivat.

Helminen ihmetteli sitä, että on ihmisiä, jotka eivät tiedä tälläkin hetkellä olevan maakuntahallintoa.

– Ruokolahtelaiset ovat kyselleet sote- ja maakuntauudistuksesta meiltä kuntapolitiikoilta suoraan tosi vähän. Minusta se on yllättävää. Ihmiset ovat kärsivällisiä, tuumivat vain, että ”tuleeko sitä vai eikö tule,” Helminen sanoi.

Mirja Henttonen, joka on tunnettu keskustakasvo Ruokolahdella, kertoi hammaslääkärin kysyneen häneltä, mitä mieltä hän on sotesta. Sen jälkeen alkoi välittömästi poraaminen.

– Sain sitten vastata, kun hammas oli saatu kuntoon, Henttonen nauroi.