Poliisin mukaan Elokapina ei voi osoittaa mieltä Mannerheimintiellä – Elokapina ilmoittaa yhä tukkivansa tien 10 päiväksi satojen ihmisten voimin

Helsingin poliisi kertoi perjantaina osoittaneensa Elokapinan mielenosoituspaikaksi Kansalaistorin. Elokapina ei aio suostua paikanvaihtoon.
Elokapina

Helsingin poliisi kehotti perjantaina Elokapinaa vaihtamaan kuun vaihteessa järjestettävän mielenosoituksen tapahtumapaikan Mannerheimintieltä Kansalaistorille.

Elokapina on ilmoittanut järjestävänsä Mannerheimintiellä 10 päivää kestävän Syyskapinan. Mielenosoituksen on määrä alkaa 29. syyskuuta ja päättyä 8. lokakuuta.

Poliisin mukaan mielenosoitus Mannerheimintiellä aiheuttaisi merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa. Poliisi kertoo osoittaneensa mielenosoituspaikaksi sen sijaan Kansalaistorin. Poliisin mukaan mielenosoittajat eivät kuitenkaan suostuneet yhteistyöhön.

–  Me ollaan heille kerrottu meidän paikkaehdotus, ja he eivät ole siihen suostuneet, ylikomisario Heikki Porola sanoi perjantaina STT:lle.

Elokapina vahvisti STT:lle, että he eivät suostu paikan vaihtoon.

–  Aiomme pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja toteuttaa sen mahdollisimman turvallisesti, Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autere kertoi sähköpostitse.

Ylikomisario Porolan mukaan Elokapinan mielenosoitusta ei voi missään tapauksessa järjestää Mannerheimintiellä.

–  Ei me voida ketään kehottaa lakia rikkomaan, se ei ole sellainen paikka, missä tämäntyyppinen mielenosoitus onnistuu.

Porola ei kuitenkaan avannut sitä, mitä poliisi aikoo tehdä, jos Elokapinan mielenosoittajat ilmestyvät Mannerheimintielle.

–  On hankala spekuloida asioilla, kun ei tiedetä mitä tapahtuu, milloin tapahtuu ja minkälaisia joukkoja on kenelläkin.

Autereen mukaan Syyskapinaan on ilmoittautunut noin 400 osanottajaa. Hän kertoi, että Elokapina suunnittelee yhä pysyvänsä Mannerheimintiellä 10 päivää, ellei hallitus vastaa sen vaatimuksiin julistamalla ilmasto- ja ympäristöhätätilan.

–  Pahoittelemme paikasta koituvaa häiriötä, mutta arvioimme, että 10 päivän mielenilmauksesta Mannerheimintiellä aiheutuva häiriö on kohtuullinen suhteessa tilanteeseen, jossa olemme: kiihtyvään ilmastokriisiin, ja siihen, että Suomi aikoo jatkaa ilmaston kuumentamista vielä 14 vuoden ajan, ylittäen nykymenolla Pariisin sopimuksen 1,5 asteen mukaisen hiilibudjettinsa noin 3 vuodessa.