Perussuomalaisten Tavio rinnasti EU:n natsi-Saksaan– Sipilä arvosteli kovin sanoin

Eduskunta

– Se oli erittäin halventava puheenvuoro, se halventaa myös natsien uhreja, sanoi pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio vertasi EU:n yhdentymiskehitystä natsi-Saksaan ja Neuvostoliittoon. Tavio esitti näkemyksensä keskiviikkona eduskunnan EU-keskustelussa.

– Federalistit, Eurooppaa ihannoivat päättäjät, uhkaavat Euroopan kansoja. Federalistit uhkaavat kansallisvaltioita. Federalistit luovat vain uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta. He luovat uudenlaista natsi-Saksaa, Tavio sanoi istunnossa.

Hänen mukaansa ”EU:n globalismi on vain fasismia uudessa muodossa”.

– Vihapuhepoliisi toimii, ja väestö vaihdetaan. Suomen kansa ei äänestänyt tällaisen nykyisenlaisen EU-fasismin puolesta liittyessään EU:hun, Tavio sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvosteli kovin sanoin Tavion puheenvuoroa ja toivoi perussuomalaisten irtisanoutuvan siitä.

– Haluaisin omalta osaltani puuttua perussuomalaisten natsipuheisiin, EU:n vertaamiseen natsi-Saksaan. Se oli erittäin halventava puheenvuoro. Se halventaa myös natsi-Saksan ajan uhreja, Sipilä sanoi istunnossa.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) mielestä perussuomalaisten Tavio ”lainasi sujuvasti äärioikeistoa” puhuessaan fasismista.

– Olen kuullut tällaisia provokaatioita. Tämä oli hyvin ponneton, mutta se oli hyvin tarkkaan kopioitu niistä provokaatioista, joita Euroopan parlamentissa äärioikeisto esittää, Terho sanoi.

Oppositiopuolueet vasemmistoliitto ja vihreät kiittivät pääministeri Sipilää tämän puheenvuorosta.

– Kohdistan edelleen katseeni perussuomalaisten suuntaan. Vielä olisi mahdollisuus irtisanoutua tästä puheenvuorosta, joka tänään kuultiin, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi.

Myös vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä fasismiin ja natsismiin viitattiin ”aivan epäasiallisessa yhteydessä”.

– Se halventaa tätä osaa Euroopan historiasta ja näiden henkilöiden muistoa.

Suurimman oppositioryhmän SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman katsoi, että Tavion puheet olivat sellaista rajan ylittämistä, jota ei ole aiemmin suuressa salissa nähty.

– Edustaja Tavio ylitti kaikki keskustelun sopivuuden ja myöskin totuuden rajat, kun hän vertasi EU:n kehitystä natsi-Saksaan ja käytti termiä ”fasismi” EU:n kehityksen yhteydessä, Lindtman kritisoi.

– Jään odottamaan perussuomalaisten johdon toimenpiteitä ja kommenttia, hyväksyvätkö he tämän vertauksen, Lindtman sanoi hetkeä myöhemmin.

Myös ainakin kokoomuksen Pia Kauma toivoi, että perussuomalaisten johto irtisanoutuisi Tavion natsipuheista.