Perussuomalaisten Mäenpää närkästyi keskustan Mattilan salipuheesta: ”En ole maininnut mitään kansanryhmää”

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää on närkästynyt keskustan Hanna-Leena Mattilan eduskunnan istunnossa esittämästä tulkinnasta kohutusta ”vieraslajipuheestaan”.

Eduskunta käsitteli istunnossaan keskiviikkona valtakunnansyyttäjän pyyntöä saada asettaa Mäenpää syytteeseen vuoden takaisesta puheestaan, jossa edustajan on tulkittu rinnastaneen turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Mattila käytti keskustelussa puheenvuoron, jossa hän totesi Mäenpään rinnastaneen valtakunnansyyttäjän mukaan turvapaikanhakijat ja muslimit vieraisiin kasvilajeihin ja puhuneen niiden torjunnasta.

– Minä en ole käyttänyt sanaa muslimi, koska minä en ole siinä puheessa maininnut mitään kansanryhmää. Minun mielestäni tämä on hieman epäreilua, koska minä en ole tällaista sanonut, Mäenpää sanoo Suomenmaalle.

Viime vuoden kesäkuun 12. päivänä eduskunnassa pitämässään kohupuheessa Mäenpää sanoi näin: ”2015 Suomeen tuli turvapaikanhakijoita sellaisista maista, joissa on erilainen uskonto kuin meillä ja joissa uskonnon sisällä on useita haaroja, jotka eivät keskenäänkään pysty siellä asumaan. 2015 tänne tuli noin 32 000 ihmistä, pääosin samasta uskontokunnasta, mutta hyvin monet heistä erilaisista uskonnon haaroista. ”

Mattila viittasi puheessaan kuitenkin valtakunnansyyttäjän näkemykseen.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen katsoo syyttämislupaa koskevassa pyynnössään eduskunnalle, että Mäenpään puheenvuorossa käsitellään islaminuskoisia ja erityisesti islaminuskoisia turvapaikanhakijoita kielteisessä valossa.

Puheensa lopussa Mäenpää totesi, että ”täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä ”. Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. Kiitoksia.”

Valtakunnansyyttäjä katsoo , että Mäenpään viittausta vieraslajien torjuntaan on pidettävä ”epäasiallisena sekä islaminuskoisia ja erityisesti islaminuskoisia turvapaikanhakijoita halventavana”.

Eduskunta äänestää perjantaina siitä, myöntääkö se luvan asettaa Mäenpää syytteseen vai ei.

Syytelupaan tarvitaan viiden kuudesosan enemmistö, ja pelkästään perussuomalaisten äänet riittävät estämään sen.