Pakkolevolla olleen tiedustelulain valmistumista ei uskalleta valiokunnissa luvata – "Kiire varmasti tulee"
Siviili- ja sotilastiedustelulainsäädännön valmistelu on mietintövaliokunnissa lähtökuopissa, eivätkä valiokuntien johdot uskalla luvata, että valmista tulee hallituksen tavoiteaikataulussa.
Sotilastiedustelua valmistelevan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoo, että aikataulu on kireä.
– Mietintö on nollassa.
– Vaikea sanoa, saadaanko voimaan, kun en edusta hallitusta. Aikataulullisesti kiire hallitukselle varmasti tulee.
Siviilitiedustelusta vastaavan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) sanoo, että asiantuntijakuulemiset mietintöä varten on aloitettu ja että lausuntoja muille valiokunnille ei ole vielä annettu.
Hän lisää, että valiokunnalla on syksyllä työn alla monta muutakin aikaa vievää esitystä.
– En sano, että mikään on varmaa.
Kari ja Eerola arvioivat, että mietintöjen valmistelu valiokunnissa vie kuukausia.
– Lyhimmillään puolestatoista kahteen kuukauteen. Voi mennä pidempääkin, sanoo Kari, joka on puolustusvaliokunnan lisäksi jäsenenä hallintovaliokunnassa.
Valiokuntien työhön vaikuttaa Karin ja Eerola mukaan se, kuinka pian perustuslakivaliokunta saa oman mietintönsä valmiiksi.
– Toivon, että meillä olisi perustusvaliokunnan kannat kun ryhdytään työhön, Kari sanoo.
– Itselle sopii hyvin kuulla ensin se, Eerola sanoo.
Perustuslakivaliokunnalta odotetaan kannanottoa tiedustelulain kiireellisyyteen.
Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) arvioi kesäkuussa, että mietintö asiasta valmistuisi syksyllä. STT ei tavoittanut perustuslakivaliokunnan johtoa.
Myöskään puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ei vastannut yhteydenottopyyntöihin.
Hallitus antoi tiedustelulakiesitykset jo tammikuussa ja vetosi painokkaasti koko eduskuntaan niiden kiireellisyyden puolesta.
Tiedustelulain vaatima perustuslain muutos on haluttu tehdä kiireellisenä, jotta lakikokonaisuus saataisiin voimaan jo tämän hallituksen aikana.
Tiedustelulakien valmistelu jumiutui kuitenkin pian esitysten jälkeen. Sote- ja maakuntalait ruuhkauttivat valiokunnat ja kiilasivat tiedustelun edelle.
Kari ja Eerola katsovat, ettei tiedustelulain tarpeellisuus tai kiireellisyys ole vähentynyt sitten esityksen antamisen. Hallituksen suhtautuminen taas herättää ihmetystä.
– Sote-asian ja tiedustelulain vakavuus on pikkuisen tragikoomista, kun molemmat ovat äärimmäisen tärkeitä, eikä kumpikaan etene. Ei pitäisi leimata näitä ykkösluokan kiireiksi, jos ne eivät sellaisia ole hallitukselle itselleen, Kari sanoo.
Karin mukaan hallitus pyrkii sysäämään vastuuta tiedustelulain jumiutumisesta oppositiolle.
– Yritetään leimata oppositiota jarrumiehen rooliin, kun tiedusteluasia on hallituksen oman aikataulun takana.
Eerola uskoo, että hallituksen hätä tiedustelun kanssa ei ollut todellista, vaan johtui viime kesänä olleesta Turun puukotuksesta.
– Hallitus halusi esittää olevansa tehokas torjuessaan terrorismia ja näyttää, että ne jotka vastustavat tätä kiireellisyyttä, eivät muka ymmärrä terrorismin vakavuutta.
Tiedustelulain jumiutumista ovat aiemmin kritisoineet vihreiden kansanedustajat.
Hallintovaliokunnan jäsen Olli-Poika Parviainen sanoi keväällä, että soten priorisointi tiedustelun ohi on ollut hallituspuolueiden tahto.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että sote-asioiden käsitteleminen ensin on ollut luonteva ja perusteltu järjestys, koska syksyn pitäisi hänen mukaansa riittää tiedustelulaeille.
– Oleellista on, että saataisiin lait ensi vuoden alussa voimaan. Sen osalta riittää, että eduskunta syysistuntokaudella käsittelyn hoitaa.
Mykkänen sanoo keskustelleensa perustuslakivaliokunnan johdon kanssa ja olevansa luottavainen, että tiedusteluesityksiin ehditään tarttumaan ajoissa.
– Totta kai eduskunnassa tulee olemaan kiireinen syksy monien esitysten osalta.
– En voi luvata eduskunnan puolesta (että laki saadaan valmisteltua hallituksen tavoiteaikataulussa). Se ottaa sen ajan, kun tarvitsee ja täysistunto tekee päätökset.
Myöskään puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei halua arvioida, riittääkö tämä hallituskausi paketin läpiviemiseen.
– Minun tehtäväni ei ole arvioida, miten eduskunta selviytyy tehtävistään. Hallituksen tavoite on edelleen, että tiedustelulait astuvat voimaan vuonna 2019, Niinistö viestitti sähköpostitse.