Pääkaupunkiseutu ja muu Suomi vastakkain
Pettyneitä jää väistämättä, kun hallitus päättää pääkaupunkiseudun sote-ratkaisusta.
Pääkaupunkiseudun mahdolliset erivapaudet närästävät pahasti maakunnissa.
Ratkaisua odotetaan hyvin pian. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti viestitti perjantaina STT:lle, että pääkaupunkiseudun ehdotuksen arviointi ”on valmistumassa”.
Metropolialue eli Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen ovat esittäneet mallia, jossa niille jäisi yhdessä mahdollisuus järjestää ja tuottaa palveluita. Mukaan voisivat liittyä myös Kerava ja Kirkkonummi.
Maakuntien isojen kaupunkien johtajat vaativat kuitenkin tasa-arvoista kohtelua kaikille kaupungeille.
– Ihmetystä, kummastusta ja ei niin hyvää tahtoa, luettelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen kuopiolaisten ajatuksia.
Sosiaali- ja terveysuudistus pitäisi toteuttaa Kantasen mielestä siten, että kaikki alueet ja ihmiset ovat samassa asemassa.
– Tämä on koko valtakunnan uudistus, ei vain maakuntauudistus, Kantanen näpäyttää.
Maakuntien isoja kaupunkeja ärsyttää se, että kunnat eivät saisi hallituksen esityksen mukaan enää tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Palveluita tuottaisivat maakunnat yhtiöidensä kautta, yritykset ja yhteisöt, mutta kunnilla tätä mahdollisuutta ei olisi.
Pettyneitä ovat varsinkin yliopistollisen keskussairaalan paikkakunnat Turku, Tampere, Oulu ja Kuopio.
Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell (kok.) ymmärtää vaatimuksen erillisratkaisusta, koska samanlainen malli ei sovi kaikkialle Suomeen.
– Ymmärrämme hyvin, että pääkaupunkiseudun asemaa pitää tarkastella erikseen. Me olemme vahvasti sitä mieltä, että näin pitää tehdä myös Turun kaupunkiseudun ja muiden keskuskaupunkien osalta.
Jos pääkaupunkiseudun erillisratkaisuun päädytään, toivoo myös Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen (kok.) heille samoja toimintamahdollisuuksia.
– Jos pääkaupunkiseutu irrotetaan tästä kokonaisuudesta, pohja pöydässä olevasta esityksestä murenee, Pennanen sanoi.
Siinä tilanteessa myös Oulu haluaisi mahdollisuuden tuottaa palveluita.
– Uskon, että myös Tampere, Turku, Jyväskylä ja Kuopio tulevat mukaan, Pennanen sanoi.
Turun Randell huomauttaa, että isoilla kaupungeilla on jo valmiiksi osaamista, henkilökuntaa ja kiinteistöt.
Sote- ja maakuntalakien lausuntokierros on jo käynnissä. Lausunnon antaminen on kaupunginjohtajien mukaan vaikeaa, koska pääkaupunkiseudun ratkaisua ei vielä tiedetä.
Suomea ollaan jakamassa sote-uudistuksessa 18 maakuntaan, jotka vastaisivat sosiaali- ja terveyspalveluista. Kunnat koosta riippumatta menettäisivät näin ison osan päätösvallastaan.