Ovaska: Keskusta kannattaa Irak-operaation jatkamista noin 80 sotilaalla – "koalition jäsenet eivät voi vetäytyä yksipuolisesti"

Politiikka

Jos kansainvälinen koalitio vetäytyisi Irakista, kriisinhallintaoperaatiossa saavutetut tulokset valuisivat hukkaan, terrorismi saisi jälleen kasvualustaa ja hallitsematon muuttoliike lisääntyisi, kansanedustaja Jouni Ovaska varoitti keskustan ryhmäpuheessa maanantaina.

– Kaiken kehityksen perustana on turvallisuus. Siksi kansainvälinen koalitio ei voi lähteä Irakista harkitsemattomasti eivätkä koalition jäsenet vetäytyä yksipuolisesti, edustaja sanoi, kun eduskunta keskusteli valtioneuvoston Irak-selonteosta.

– Turvallisuustilanne Irakissa heijastuu Eurooppaan. Irak on Euroopan lähinaapurustoa.  

Ovaska totesi kansainvälisen kriisinhallinnan olevan keskeinen osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Hänen mukaansa keskustan eduskuntaryhmä tukee Suomen osallistumisen jatkamista Irakin operaatiossa noin 80 sotilaalla ensi vuoden ajan.

Keskustaedustaja muistutti, että suomalaisen kriisinhallinnan tulevaisuutta käsitellään parhaillaan parlamentaarisessa komiteassa.

– Laajapohjainen keskustelu kriisinhallinnasta on tarpeen sen arvioimiseksi, millä alueilla ja millä vahvuuksilla Suomen on perusteltua osallistua kansainväliseen kriisinhallintaan, missä olemme eniten hyödyksi vakaudelle ja missä operaatioissa kehitetään parhaiten kansallisia suorituskykyjämme?