Noin 80 suomalaissotilasta jatkaa osallistumista Isisin vastaiseen operaatioon ensi vuoden loppuun asti

Suomalainen kriisinhallintajoukko on tukenut Irakin viranomaisia kesäkuusta 2015 lähtien.
Kriisinhallinta

Suomi jatkaa osallistumista Isisin vastaiseen operaatioon Irakissa noin 80 sotilaalla ensi vuoden loppuun asti.

Asiasta linjattiin perjantaina tasavallan presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa eli niin kutsutussa tp-utvassa.

Osallistuminen OIR-operaatioon (Operation Inherent Resolve) sisältää koulutus- ja neuvonantotehtäviä sekä niihin liittyviä esikunta-, hallinto- ja tukitehtäviä, valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan.

Valtioneuvoston mukaan eduskunta saa asiasta selonteon sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain mukaisesti.

Suomalainen kriisinhallintajoukko on antanut koulutus- ja neuvonantotukea Irakin viranomaisille kesäkuusta 2015 lähtien. Pääosa joukosta kotiutettiin keväällä koronapandemian vuoksi.

Suomi osallistuu tällä hetkellä kymmeneen sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon YK:n, EU:n ja Naton sekä kansainvälisen Isisin vastaisen koalition puitteissa. Yhteensä niihin osallistuu noin 400 sotilasta.

Tp-utva keskusteli perjantaina kriisinhallinnan ohella puolustusselonteon valmistelusta ja Yhdysvaltain presidentinvaaleista.

–  Yhdysvallat on Suomelle tärkeä kumppani. Suomi pitää tärkeänä suhteiden jatkuvuutta, laaja-alaisuutta ja pitkäjänteisyyttä, tiedotteessa kirjoitetaan.