Ohra-, kaura- ja mustikkasadot kärsivät kuivasta kesästä

Kuivuus ja helteet ovat nopeuttaneet syysviljojen valmistumista ja aikaistaneet puintien käynnistymistä
Kotimaa

Kevätkylvöisille viljelykasveille kesän pitkä kuivuusjakso osui pahaan aikaan. ProAgrian mukaan kevätviljojen sadon laatu on välttävää tai tyydyttävää.

Pahiten kuivuudesta ovat kärsineet ohra ja kaura. Niiden sato on jäämässä 40–60 prosenttiin tavanomaisesta kaikkein kuivimmilla alueilla ja 70–80 prosenttiin muualla maassa, ProAgria kertoi tiedotteessa.

Kuivuus leikkasi myös syyskylvöisten viljelykasvien huippusadot. Ruis- ja syysvehnäsato on kuitenkin hyvä useimmilla alueilla. Savossa näiden sato on välttävää ja Hämeessä ja Karjalassa tyydyttävää.

ProAgrian arvio sadon suuruudesta tarkentuu puintien edetessä.

Lämmin ja kuiva kesä on nopeuttanut syysviljojen valmistumista ja aikaistanut puintien käynnistymistä. ProAgria arvioi viljelykasvien kasvun ja kehityksen olevan kaksi viikkoa keskimääräisestä edellä.

ProAgria kertoo, että aikainen korjuu ja heikot kevätviljakasvustot mahdollistavat normaalia laajemmin syyskylvöisten kasvien kylvön.

–  Rukiin kylvöjen arvioidaan alkavan tämän ja ensi viikon aikana, mikäli puinnit etenevät suunnitellusti, tiedotteessa kerrottiin.

Syysvehnän kylvöt alkavat Hämeessä ja Pohjois-Savossa todennäköisesti ensi viikolla ja muualla Suomessa elokuun loppupuolella. Jos kylvöolot ovat suotuisat, ProAgria uskoo, että odotettavissa on tuntuvaa viljelyalojen kasvua.

Luonnonvarakeskukselta (Luke) kerrotaan, että luonnonmarjoista mustikkaa poimitaan tällä hetkellä. Etelä-Suomessa satokausi alkaa olla jo lopuillaan. Kuivuus on verottanut tämänvuotista mustikkasatoa.

–  Mustikkasato on korkeintaan keskinkertainen. Paikallisen vaihtelun kun ottaa huomioon, niin sato on joko keskinkertaista tai sitä heikompaa, kertoi Luken erikoistutkija Rainer Peltola.

Sen sijaan puolukan pölytys onnistui Peltolan mukaan erinomaisesti.

–  Raakileita on paljon. Puolukkavuodesta saattaa tulla hyvä.