Norjan epäilty hyökkääjä vangittiin neljäksi viikoksi

Epäillylle tehdään täysi mielentilatutkimus, jossa selvitetään tekikö hän surmatyöt täydessä ymmärryksessä.
Kongsbergin iskut

Norjan Kongsbergin jousiasehyökkäyksestä epäilty mies on määrätty vangittavaksi neljän viikon ajaksi, joista ensimmäiset kaksi eristyksissä. Oikeus päätti asiasta kuulemisessa, jossa epäilty itse ei ollut paikalla.

Epäilty Espen Andreas Bråthen, 37, ei istu tavanomaisessa tutkintavankeudessa vaan hoitolaitoksessa. Hänet siirrettiin torstaina terveydenhuollon huostaan mielentilatutkimuksen tekemiseksi. Täysi mielentilatutkimus voi kestää kuukausia, ja sen tarkoituksena on selvittää, tekikö tanskalaismies tekonsa täydessä ymmärryksessä. Se puolestaan vaikuttaa siihen, millainen hänen mahdollinen tuleva tuomionsa olisi.

–  Tämä (mielentilatutkimus) viittaa siihen, että asiat eivät ole ihan niin kuin pitäisi, epäillyn asianajaja Fredrik Neumann sanoi VG-lehdelle viitaten tämän mielenterveyteen.

Asianajajan mukaan Bråthen ei vastustanut vangitsemista.

Oikeus perusteli vangitsemista tapauksen vakavuudella sekä sillä, että tapaukseen kohdistuu paljon sekä kansallista että kansainvälistä mediahuomiota, jonka vuoksi epäiltyä täytyy suojella ulkopuoliselta vaikutukselta.

Keskiviikon hyökkäyksessä sai surmansa viisi ihmistä ja haavoittui kolme. Bråthen on myöntänyt teot kuulusteluissa. Tekoa pidetään terroristisena, mutta poliisi ei ole kertonut tarkempaa motiivia.

Poliisi oli ollut jo aiemmin huolissaan islaminuskoon kääntyneen miehen radikalisoitumisesta. Mies oli poliisille entuudestaan tuttu muun muassa omaisuus- ja huumausainerikoksista.

Poliisin mukaan joukkosurman tutkinnassa ei ole ilmennyt mitään, mikä kertoisi hyökkäyksen olleen etukäteen suunniteltu.

Poliisi kertoi Norjan TV2:lle myös, ettei mikään viittaa myöskään siihen, että jokin Kongsbergin keskustan kaupassa tapahtunut olisi laukaissut tapahtumat. Jousella aseistautunut hyökkääjä aloitti ampumisen ruokakaupassa.

Miestä on kuulusteltu kahdesti, eikä uusia kuulusteltuja ole poliisin mukaan enää suunnitteilla.

Norjan uuden pääministerin Jonas Gahr Stören on määrä vierailla Kongsbergissä iskujen tekopaikalla tänään. Kongsbergin pormestari Kari Anne Sand sanoi perjantaina olevansa kiitollinen vierailusta, kuten myös kuningas Harald V:n lähettämästä kirjeestä, jota hän kuvaili ”lämpimäksi ja hyväksi kirjeeksi.”