"Näin ei voi kerta kaikkiaan jatkua" – Keskustan Antti Kaikkonen vaatii ministeri Häkkäseltä ripeitä toimia hoivayritysten laiminlyöntien kitkemiseksi

Vanhustenhoito

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan Suomessa pitäisi selvittää sanktioiden mahdollisuutta väärin toimineille hoiva-alan yhtiöille.

Kaikkonen kysyy tiedotteessaan, voitaisiinko pahoista hoivapalveluvelvoitteiden laiminlyönneistä asettaa esimerkiksi yhteisösakko ja tilapäinen kielto voitonjaolle.

Hän muistuttaa, että asia kuuluu vastuualansa puolesta oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) pöydälle.

– Olisi perusteltua, että hän ryhtyy asiassa ripeästi toimiin ja selvityttää tarvittavat lakimuutokset, joilla alan mädät omenat karsitaan pois, Kaikkonen sanoo.

– Näin ei kerta kaikkiaan voi jatkua. Nyt esille tulleiden laiminlyöntien selvitys tulisi aloittaa pikaisesti erityistarkastuksilla. Erityistarkastusten kustannukset tulisi sälyttää yhtiöiden vastuulle, hän vaatii.

Tiedotteessaan Kaikkonen mainitsee myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) hoiva-alan toimijoiden kanssa laatiman, alan toimintaa tervehdyttävän 25 toimenpiteen listauksen.

Kaikkonen kuitenkin pohtii, riittääkö se kitkemään alan ongelmia vai onko Suomessa pakko ryhtyä järeämpiin toimenpiteisiin.

Keskustaedustaja vaatii myös väärin toimineita yrityksiä kantamaan vastuunsa siitä vahingosta, jonka ne ovat aiheuttaneet hoiva-alan houkuttelevuudelle työpaikkana.

Asiaa kommentoi lyhyesti Twitterissä myös keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen

Hänen mukaansa se ei riitä, että laiminlyönteihin syyllistyneiden yritysten johto vaihtuu.

– Vääristä toimintatavoista on saktioitava tuntuvasti ja toiminnan on muututtava, Heikkinen kirjoittaa.

Yksityisissä hoivayrityksissä esille tulleet laiminlyönnit ovat saaneet runsaasti julkisuutta viime aikoina.

Viranomaiset ovat joutuneet keskeyttämään lyhyen ajan sisällä esimerkiksi hoivayhtiö Esperi Caren tiettyjen yksikköjen toiminnan Kristiinankaupungissa ja Helsingissä.

Perjantaina viranomaiset keskeyttivät hoivayhtiö Attendon Pelimanni-hoivakodin toiminnan Alavudella.