MT: Elsi Katainen ihmettelee Ville Niinistön hiilinielulausuntoja – "Tulee mielikuva, että Ville yrittää puuttua nimenomaan maatalouden toimintamalleihin"

Hiilinielut

Keskustameppi Elsi Katainen kummeksuu ympäristövaliokunnan pääneuvottelijan Ville Niinistön (vihr.) puheita lulucf-hiilinielujen nostamisesta maataloussektorilla, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus.

Niinistö on kertonut aikovansa esittää maankäyttösektorin hiilinielun kokonaistavoitteen nostamista 490 miljoonaan hiilidioksidi­ekvivalentti­tonniin vuonna 2030, kun komission aiemmin esittämä tavoite oli 310 miljoonaa tonnia.

– Tulee väistämättä sellainen mielikuva, että Ville yrittää nyt puuttua nimenomaan maatalouden toimintamalleihin ja toimintoihin eli capiin, mutta sen säännöthän on lyöty lukkoon jo vuoteen 2027 asti. Kolmessa vuodessako se 180 megatonnin nosto hiilinieluihin tehtäisiin, Katainen kommentoi MT:lle.

Lulucf-valmistelun vastuu parlamentissa on jaettu ympäristövaliokunnan ja maatalousvaliokunnan kesken.

Maatalousvaliokunta julkaisi äskettäin oman näkemyksensä lulucf:stä ja oli komission kanssa samoilla linjoilla.

Maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajana toimivan Kataisen mukaan Niinistön vaatimat lisäykset ovat muutamassa vuodessa todella epärealistisia.

– Minusta olisi nyt tärkeää muistaa, mitä varten lulucf on. Sehän on nimenomaan hiilinieluihin ja hiilen varastointiin liittyvä laskentatyökalu, eikä sen tarkoitus ole puuttua metsätalouden toimintaan, eikä sen tarkoitus ole puuttua myöskään maatalouden toimintoihin, keskustameppi muistuttaa.

Elsi Katainen ei hyväksy lausuntoja siitä, että maatalous on haluton tekemään toimia hiilipäästöjen vähentämiseksi. Hän ei usko myöskään Niinistön esityksen läpimenoon ja varoittelee, että liian jyrkät kannanotot keinuttavat jo ennestään kiikkerää venettä päästösovusta.

– Totta kai noin rajut nostot pääneuvottelijalta vaikeuttavat ja mutkistavat neuvotteluja, eivätkä edes palvele päämäärää millään tavalla.