Ministeri Tiilikainen haluaa ruoan haaskaamisen kuriin – "Hävikki on puolitettava"
Suomessa syntyvä ruokahävikki on puolitettava vuoteen 2030 mennessä, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo.
Hukkaan heitettävän ruoan vähentäminen on yksi hallituksen jätesuunnitelman keskeisimmistä tavoitteista.
– Vaikka kaatopaikkajätteen määrä on vähentynyt dramaattisesti, matkaa jätesuunnitelman tavotteisiin riittää, Tiilikainen toteaa.
Tavoitteena on kierrättää 55 prosenttia kaikesta yhdyskuntajätteestä vuoteen 2023 mennessä.
Suomen ruokahävikki on nykyisin noin 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa.
Se on noin 15 prosenttia kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta.
Jätettä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Henkeä kohden ruokaa menee hukkaan noin 20–25 kiloa vuodessa.
Jatkossa ruokahävikkiä vastaan kamppaillaan rahoittamalla tutkimus- ja kokeiluhankkeita sekä panostamalla neuvontaan.
Lisäksi ruokasektorin kanssa otetaan käyttöön vapaaehtoinen materiaalitehokkuussopimus.
Ministeri Tiilikainen korostaa, että laadukas jätehuolto on keskeinen osa hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvaa kiertotaloutta.
Uusi jätesuunnitelma pyrkii lisäämään muun muassa rakentamisjätteen, sähkö- ja elektroniikkaromun sekä pakkausjätteiden kierrätystä.
Sen tavoitteena on luonnonvarojen säästäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen.
Jäteongelma on pinnalla myös globaalilla tasolla: YK:n kestävän kehityksen tavoitteet edellyttävät ruokahävikin puolittamista kaikkialla maailmassa.