Laskelma: Tämän verran joulukinkun paistaminen maksaa
Yli puolet suomalaisista arvioi joulukinkun paistamisen vievän paljon sähköä, HKFoodsin kysely kertoo. Lihatalon mukaan luulo on väärä.
Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta.
Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120 asteisessa uunissa kestää viidestä ja puolesta tunnista kuuteen tuntiin. Sähkönkulutus on tällöin, uunista riippuen, noin 2,5–3 kilowattituntia.
Jos sähkön hinta olisi jopa 25 senttiä kilowattitunnilta, tulee kinkun paistaminen silloinkin maksamaan selvästi alle euron, HKFoods kertoo tiedotteessa.
Oikean kokoisen joulukinkun valitseminen kaupasta on 85 prosentille helppoa. Kinkun sulatukseen ja esivalmisteluihin kaivataan sen sijaan apua. Pakastekinkun sulatus tuottaa eniten päänvaivaa.
55 prosenttia kokee vaikeaksi arvioida, milloin kinkku on täysin sulanut jääkaapissa. Kyselyn mukaan joka neljäs ei tiedä, kuinka kauan kinkun tulee olla huoneenlämmössä ennen uuniin laittoa.
Kinkun sulatukseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Siksi on tärkeä muistaa ostaa kinkku riittävän ajoissa.
Yli viiden kilon pakastekinkku sulaa jääkaapissa 3–4 vuorokautta, ohjeistaa HKFoodsin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.
Pienemmät kinkut sulavat parissa vuorokaudessa.
– Kun otat kinkun huoneenlämpöön, poista se pakkauksesta ja laita siihen heti lihalämpömittari kiinni. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta, voi kinkun laittaa uuniin, Järvinen sanoo tiedotteessa.
Tuoresuolattua kinkkua ei ole pakastettu, jolloin sen valmistamisessa sulatusvaihetta ei tarvita.
Joka neljäs HK Foodsin kyselyyn vastanneista kokee vaikeaksi kinkun sopivan paistoajan arvioimisen. Uunin oikean lämpötilan valitseminen sen sijaan on helpompaa.
Yli 65-vuotiaista 95 prosenttia tietää, missä lämpötilassa kinkku kuuluu paistaa. Nuoremmat, alle 34-vuotiaat joutuvat tarkistamaan tämän useammin, heistä 79 prosentilla on muistissa oikea paistolämpötila.
100–120 astetta on sopiva uunin lämpötila kinkun paistamiseen, Järvinen kertoo.
– Liian kuumassa uunissa kinkun mehukkuus saattaa kärsiä. Nyrkkisääntö kinkun paistoajalle on: Puolitoista tuntia ensimmäiselle kilolle ja sitten tunti lisäkiloa kohden. Käyttämällä lihalämpömittaria saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta, muistuttaa Järvinen.
HKFoodsin teettämä jouluruokakysely toteutettiin joulun 2023 aikana ja siihen vastasi Suomessa 800 henkilöä.