Ministeri Sirpa Paatero eroaa – Pääministeri Rinne: “Paatero esitti eronpyyntönsä itse“

Hallitus

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoo, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) eroaa.

Pääministeri Rinne sanoo käyneensä Paateron kanssa puhelimitse tänään keskustelun ja kertoneensa, miltä tilanne näyttää.

– Paatero itse päätti esittää eronpyynnön, Rinne totesi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Pääministeri Rinne hyväksyi eronpyynnön.

Rinteen mukaan Paatero ei ole riittävän voimakkaasti tuonut valtio-omistajan viestiä Postille siitä, että palkkoja ei saa polkea eikä työehtoja huonontaa.

– Pääministerinä olen kesästä asti edellyttänyt, että työehtoja ei poljeta eikä palkkoja alenneta. Siirtoja halvemman työehtosopimuksen piiriin ei tule tehdä. Tämän mukaan olen ohjeistanut omistajaohjausministeriä toimimaan Postin suuntaan, ja näin olen olettanut ministerin toimineen, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri korosti että hänen nähdäkseen Posti on toiminut väärin ja Postin hallituksen asemaa arvioidaan.

Rinteen mukaan Posti on yrittänyt häivyttää postiriitaan liittyviä keskeisiä päivämääriä tiedonvälityksessään.

Rinteen mukaan on myös erittäin raskauttavaa, että Postin johto on antanut harhauttavaa tietoa omistajalle siitä, miksi työehtosopimussiirto pitäisi tehdä.

– Posti on väittänyt virheellisesti, että kilpailijat käyttävät paketti- ja verkkoliiketoiminnassaan halvempaa työehtosopimusta. Näin ei ole ollut.

Valtioneuvosto kertoi hetki ennen Rinteen infon alkua Paateron jäävän sairauslomalle kahdeksi viikoksi.

Rinteeltä kysyttiin myös hänen omasta asemastaan, minkä esimerkiksi opposition edustajat ovat kyseenalaistaneet. Hän ei nähnyt ongelmaa omassa toiminnassaan vaan sanoi, että on ollut käsityksessä, että joka puolella noudatetaan hänen linjaustaan siitä, että työehtoja ei saa halpuuttaa.
Julkista kohua, joka hänen itsensä ja Paateron ympärillä on vellonut, Rinne pitää normaalina tällaisissa prosesseissa.
– Osaltaan on halua tulkita tilannetta tavalla, joka näyttää ehkä minun silmissäni erilaiselta kuin muiden silmissä.

Postin työriidan vaiheet ovat ajaneet pääministeri Rinteen ja ministeri Paateron viime päivinä yhä tukalampaan asemaan.

Sotku koskee sitä, missä vaiheessa valtion omistajaohjaus sai tietää Postin pakettilajittelijoiden siirrosta Posti Palveluihin ja näin toisen työehtosopimuksen piiriin.

Postin päätöksestä syntyi lihava riita, joka johti lakkojen sumaan.

Rinne ja Paatero ovat antaneet julkisuuteen ristiriitaisia lausuntoja asiasta ja siitä, oliko Postin päätöksellä valtion omistajaohjauksen tuki. Viime kädessä on kyse siitä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä.

Eilen Rinne sanoi eduskunnassa, että Paatero olisi ilmoittanut Postille valtio-omistajan vastustavan pakettilajittelijoiden liikkeenluovutusta ja tes-siirtoa.

Rinteen mukaan Postin hallitus jätti noudattamatta valtio-omistajan tahtoa.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola lähetti tänään aamulla tiedotteen , jossa hän yksiselitteisesti kiisti Rinteen esittämät väitteet.

Pohjolan mukaan Postille ei ole esitetty missään vaiheessa valmistelun aikana suullisesti tai kirjallisesti, että valtio-omistaja vastustaisi pakettilajittelun liikkeenluovutusta.

Juttua täydennetty koko ajan.