Ministeri Marjatta Väänänen on kuollut

Marjatta Väänänen

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja vaikuttaja Marjatta Väänänen on kuollut.

Väänänen menehtyi 97-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä perjantaina 16. lokakuuta. Väänänen oli vanhin suomalainen, joka on toiminut valtioneuvoston jäsenenä.

Hän oli omaa sukua Kittilä, syntynyt 1923 Jyväskylässä, mutta asui pääosan elämäänsä Helsingissä. Sukujuuriensa vuoksi hän tunsi itsensä myös varsinaissuomalaiseksi.

Väänänen vaikutti kolmessa eri hallituksessa 1970–80-luvuilla. Väänänen kutsuttiin Sorsan hallituksen kulttuuriministeriksi jo ennen kuin hänestä oli tullut kansanedustaja.

Väänästä tituleerattiin “hallituksen ainoaksi mieheksi”, koska hän pyrki jämäkästi vähentämään vasemmiston poliittista vaikutusta taidetoimikunnissa ja huolehtimaan taiteen saavutettavuudesta läpi maan. Hänen sosiaalipoliittisia aloitteitaan jo 60-luvulla oli lasten kotihoidontuki.

Miettusen II hallituksessa Väänänen toimi opetusministerinä, mutta hallitus istui alle vuoden. Kolmannen kerran Väänänen nousi ministeriksi Sorsan III hallituksessa ja tällä kertaa hän sai kantaakseen sosiaali- ja terveysministerin salkun.

Väänänen jättäytyi pois eduskunnasta vuonna 1991. Poliittisen uran jälkeen hänelle myönnettiin ensimmäisenä naisena Suomessa ministerin arvonimi. 

Politiikassa Väänäselle kertyi runsaasti luottamustoimia. Väänänen toimi muun muassa keskustan varapuheenjohtajana (1971–86), Keskustanaisten puheenjohtajana (1971–85), Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtajana (1973–82) ja Väestöliiton hallituksessa (1962–76).

Yleisradion hallintoelimisissä hän toimi yhteensä melkein 30 vuotta.

Poliittisen uran lisäksi Väänänen työskenteli myös teatteriarvostelijana, kulttuuritoimittajana ja tiedottajana. Hän kirjoitti kolumneja Maaseudun Tulevaisuuteen 90-vuotiaaksi asti.