Lintilä: Valtio suuntaa 150 miljoonaa euroa keskisuurille yrityksille – "Suomen taloushistorian pahin vaihe on tällä hetkellä menossa"

Koronakriisi

Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi käynnistää uuden rahoitusohjelman keskisuurille yrityksille, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Valtio suuntaa ohjelmaan 150 miljoonaa euroa. Uusi ohjelma sijoittaa koronaviruksen vuoksi vaikeuksissa oleviin yrityksiin. Ohjelma käynnistyy 14. huhtikuuta.

Yksittäiset sijoitukset ovat kooltaan 1–10 miljoonaa euroa. Ohjelman tarkoituksena on tarjota nopeutetulla aikataululla apua yrityksille, joiden maksuvalmius on kriisiytynyt koronaepidemian vuoksi. Tavoitteena on estää terveiden yritysten konkurssit poikkeustilanteessa.

Rahoitusohjelma koskee yrityksiä, joilla on yli 50 työntekijää ja vähintään 10 miljoonan euron liikevaihto. Lisäksi liiketoiminnan on oltava ollut kannattavaa ennen kriisiä, ja kannattavuudelle tulee olla edellytykset myös jatkossa.

Lintilä kertoi ahdinkoon joutuneille yrityksille suunnattavista tuista tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

Lintilän mukaan eri tahojen kautta kanavoituja yritystukia on haettu viime päivinä ja viikkoina runsaasti. Vilkkainta on ollut ely-keskuksissa, jotka rahoittavat pieniä yrityksiä suorilla tuilla.

– Kolmen päivän aikana hakemuksia on tullut 4600 kappaletta, Lintilä kertoi.

Hakemuksia on tullut eniten Uudeltamaalta. Myös isompia yrityksiä rahoittava Business Finland on käsitellyt tuhansia hakemuksia ja jonossa on noin 3600 hakemusta.

Valtio on kertonut tukevansa koronakriisin vuoksi ahdinkoon ajautuneita yrityksiä esimerkiksi miljardin euron suorien yritystukien paketilla. Lisäksi hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, jonka mukaan yrittäjät olisivat väliaikaisesti oikeutettuja työmarkkinatuen saamiseen.

Lintilän mukaan kriisissä on tunnistettavissa kolme eri aaltoa. Ensimmäisenä shokki kohdistuu pienyrittäjiin.

Nyt aletaan olla toisessa aallossa, jossa vaikeuksiin ovat joutuneet myös suuremmat yritykset. Kolmas, eli isoja yrityksiä koskeva aalto on Lintilän mukaan jo näkyvissä.

– Neljäs aalto toivon mukaan tulee, ja se on sitten se aalto, jolla tullaan tästä kriisistä ylös.

– Toivon jaksamista yrittäjille. Tämä on Suomen taloushistorian pahin vaihe tällä hetkellä menossa, Lintilä summasi.