Hallitus ei neuvottelekaan tänään rajaliikenteen rajoittamisesta Lapissa 

Koronakriisi

Valtioneuvoston viestinnästä kerrotaan, että hallitus ei tänään neuvottele rajaliikenteen rajoittamisesta Lapissa. Syynä on se, että asian valmistelu on kesken.

STT:lle kerrottiin aiemmin tänään hallituslähteistä, että hallituksen oli määrä neuvotella tänään asiasta. Työmatkaliikenteen rajoittaminen on osoittautunut hankalaksi kysymykseksi, joka vaatii vielä erilaisten näkemysten yhteensovittamista, lähteistä kerrottiin STT:lle.

Hallitus kertoi maanantaina, että pohjois- ja länsirajalla joudutaan rajoittamaan lähiviikkoina myös työmatkaliikennettä epidemiatilanteen takia. Tähän asti rajan on voinut ylittää työn tai esimerkiksi pakottavan perhesyyn takia.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä sanoi aamupäivällä STT:lle, että hallitus yrittää löytää asiaan kompromissia pikaisesti.

– Hallitus hakee ratkaisua, joka ehkäisee epidemian leviämistä ja turvaa hoitokapasiteettimme, mutta ei liiaksi hankaloita pohjoisessa työssäkäyntialueen toimintaa, Pimiä sanoi.

Pimiä sanoi aamupäivällä, että virkamiesten valmistelutyö oli loppusuoralla.

Tieto työmatkaliikenteen rajoittamisesta on vakavoittanut terveydenhoidon ammattilaiset Ruotsin puolella rajaa, sillä maan terveydenhuolto on riippuvainen Suomen puolelta töissä käyvistä hoitajista ja lääkäreistä.

Suomen hallituksen huolena taas on taudin leviäminen Ruotsista ja muista naapurimaista Suomeen, koska terveydenhoidossa kapasiteetti on niukka pohjoisessa.

Terveydenhuoltohenkilökunnan lisäksi Suomen ja Ruotsin rajan ylittää säännöllisesti esimerkiksi teollisuuden ja kaupan alan työntekijöitä. Osa heistä työskentelee huoltovarmuuden kannalta tärkeissä tehtävissä.

Pimiän mukaan keskusteluja on käyty Ruotsin ja Norjan suuntaan. Maat ovat hänen käsityksensä mukaan suhtautuneet kriittisesti siihen, että työmatkaliikennettä rajoitettaisiin.