Suomen Yrittäjien Pentikäinen odottaa hallitukselta järeämpiä toimia – etujärjestö toivoo valtion ottavan yritysten sosiaalivakuutusmaksut kontolleen ainakin huhti-toukokuuksi

Koronakriisi

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tervehtii ilolla oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) esittelemiä uusia toimia yrittäjien ja yritysten tilanteen helpottamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa taloudellisessa ahdingossa.

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että toistaiseksi esitellyt toimet eivät riitä auttamaan pk-yrityksiä koronakriisin ylitse.

Pentikäisen mukaan Suomen Yrittäjissä jaetaan Lintilän arvio siitä, että nyt vallitseva tilanne on yrittäjien kannalta pahin Suomen taloushistoriassa.

– Valtion suoriin tukiin kohdistunut kova kysyntä osoittaa, että hätä on suuri ja tarve on valtava, Pentikäinen sanoi STT:lle.

– Sisällä jo olevat hakemukset osoittavat sen, että tätä rahaa tarvitaan lisää. Hallituksen pitää pystyä kehysriihessä lisäämään merkittävästi tätä yrityksille tulevaa suoraa tukea.

Pentikäisen mukaan hallituksen tulisi kehysriihessä tuplata ely-keskusten, Business Finlandin ja kuntien kautta jaettavan suoran tuen kokonaismäärä kahteen miljardiin euroon.

Lisäksi Pentikäisen mukaan yrityksiin tarvitaan niin sanottua helikopterirahaa eli rahaa, joka kohdistuisi tasaisesti kaikkiin yrityksiin.

– Tässä suhteessa paras keino olisi, että valtio ottaisi vastuulleen yritysten sosiaalivakuutusmaksut ainakin huhti- ja toukokuun ajaksi. Tällä tavalla tukea kanavoituisi kaikkiin yrityksiin tavalla, joka olisi kustannustehokas, ei vaatisi raskaita hallintoprosesseja ja hakemuksia ja joka olisi helposti hoidettavissa teknisesti, Pentikäinen sanoi.

Lintilän esittelemä valtion pääomasijoitusyhtiön Tesin 150 miljoonan euron rahoitusohjelma keskisuurille yrityksille on Pentikäisen mukaan hyvä avaus, mutta marginaalinen tekijä koronakriisin kokonaisuudessa.

– Tähän vallitsevaan isoon hätään tämä ei ole se järeä toimenpide mitä odotetaan.