Kuskin kännykän käyttö pelottaa matkustajia – "Auto liikkuu 80 kilometrin tuntivauhdissa yli 20 metriä sekunnissa, somettamiseen ei ole aikaa"

Puhelimen käyttö ajon aikana niin, että laite on kuljettajan kädessä, on laissa kielletty.
Liikenneturvallisuus

Joka toinen matkustaja kertoo joskus pelänneensä auton kyydissä, koska kuljettajan huomio on ollut ajon aikana puhelimessa. Asia käy ilmi Liikenneturvan teettämästä kyselytutkimuksesta.

Samoin noin puolet kyselyyn vastanneista oli joskus halunnut pyytää kuskia keskittymään liikenteeseen eikä puhelimeen, Liikenneturvan tiedotteessa sanotaan. Hieman useampi kuin kaksi viidestä kertoi esittäneensä tällaisen pyynnön kuskille.

–  Tulos on aika hurja, eikä pelko ole turha. Tarkkaamattomuus ja erityisesti katseen poistuminen liikennetilanteesta on vaarallista, suunnittelija Ida Maasalo toteaa tiedotteessa.

Puhelimen käyttö ajon aikana on kiellettyä, jos laite on kuljettajan kädessä. Tämä tarkoittaa myös viestittelyä ja sosiaalisen median käyttämistä, tiedotteessa muistutetaan.

–  Auto liikkuu 80 kilometrin tuntivauhdissa yli 20 metriä sekunnissa. Viidessä sekunnissa auto kulkee jo jalkapallokentän pituisen matkan, Maasalo sanoo.

–  Viestittelyyn ja somettamiseen ei ole ajon aikana aikaa.

Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS keväällä 2021. Kyselyyn vastasi yhteensä noin tuhat henkilöä, joista autoilevia oli 840.