Komissio haluaa kitkeä EU-markkinoilta metsäkatoa edistävät tuotteet – tiukemmat säännöt monen suositun artikkelin tuontiin

Metsäkatoriski

Euroopan komissio esittää, että EU-markkinoille saisi tuoda soijaa, nautaa, palmuöljyä, puuta, kaakaota ja kahvia vain silloin, kun yhtiö pystyy todistamaan, ettei tuotteiden valmistus ole edistänyt metsäkatoa.

Säännöt koskisivat myös tiettyjä johdannaistuotteita, kuten nahkaa, suklaata ja huonekaluja.

Käytännössä yhtiöiden olisi tiedettävä tarkat maantieteelliset sijainnit, joissa niiden tuomat tuotteet on valmistettu, ja osoittaa näin, ettei valmistus ole edistänyt metsäkatoa.

EU-komissio jakaisi lähtömaat eri riskiluokkiin metsäkatoriskin mukaan. Matalan riskiluokan maista tuleville tuotteille tarkastusvaatimukset olisivat yksinkertaisempia kuin korkean riskin maasta tuleville.

Säännöt metsäkadon ehkäisemisestä koskisivat myös EU:n sisällä valmistettuja tuotteita.

Uuteen lainsäädäntöön sisältyisi mahdollisuus langettaa sakkoja yhtiöille, jotka eivät noudattaisi yhteisiä sääntöjä. Sakko voisi olla jopa 4 prosenttia yhtiön vuotuisesta liikevaihdosta.

Maatalouteen käytettävien alueiden laajentuminen on pääsyitä maailmanlaajuiselle metsäkadolle. EU-komissio kertoo valinneensa tiukempien sääntöjen piiriin luettavat tuotteet vaikutusarvioinnin perusteella.

Vaikutusarvioinnissa tarkasteltiin, millä Euroopassa tuotettavilla ja kulutettavilla tuotteilla on ollut suurin myötävaikutus maailmanlaajuiseen metsäkatoon.

Komissio arvioi, että valittujen kuuden tuotteen kautta voidaan säästää huomattavia määriä metsää EU-kulutuksen ja -tuotannon aiheuttamalta heikkenemiseltä.

Komissio julkisti tänään myös päivitetyn esityksen jäteviennin säännöistä. Esityksen mukaan muun muassa jätteiden vientiä köyhempiin maihin rajoitettaisiin ja se sallittaisiin vain, jos vastaanottava maa on halukas ottamaan vastaan jätteitä ja kyvykäs käsittelemään niitä kestävästi.

Ympäristökomissaari Virginijus Sinkeviciuksen mukaan metsäkatoon ja jätevientiin puuttuvat esitykset ovat maailman mittakaavassa kaikkein kunnianhimoisimpia.

–  Jos odotamme kumppaneiltamme kunnianhimoisempia ilmasto- ja ympäristölinjauksia, meidän tulisi itse lopettaa saasteiden vienti ja metsäkadon tukeminen, Sinkevicius sanoi tiedotteessa.

Komission esitykset menevät seuraavaksi EU-parlamentin ja jäsenmaiden käsiteltäväksi.