Komissaarien nimet julki: Tässä ovat 27 ehdokasta EU:n vaikutusvaltaisiin tehtäviin

Euroopan unioni

EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen on julkistanut komissaariensa nimet.

Von der Leyen esittää komissioonsa 13 naista ja 14 miestä. Miehiä ja naisia on siten lähes yhtä paljon, mikä oli hänen tavoitteensa.

Saksalainen von der Leyen on haastatellut jäsenmaiden lähettämiä ehdokkaita viime viikkoina. Kunkin komissaarin salkkujen sisällöstä kerrotaan huomenna tiistaina.

Lista ei välttämättä ole lopullinen, sillä kukin ehdokas käy vielä parlamentin kuultavana.

Kaikki ehdokkaat eivät välttämättä läpäise parlamentin grillausta. Britannia on ilmoittanut, ettei se enää lähetä komissaaria.

Suomen ehdokas komissaariksi on Jutta Urpilainen (sd.), jonka nimi löytyy odotetusti listalta.

Komissaariehdokkaiden joukosta löytyy monta vanhaa kehäkettua EU-piireistä.

Itävalta lähettää jatkokaudelle nykyisen laajentumiskomissaarin Johannes Hahnin.

Komissiossa jatkaisivat myös digiasioista vastannut bulgarialainen Mariya Gabriel, tshekkiläinen oikeuskomissaari Vera Jourova, tanskalainen kilpailukomissaari Margrethe Vestager, irlantilainen maatalouskomissaari Phil Hogan, latvialainen eurosta vastannut varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis, hollantilainen oikeusvaltion kaitsija Frans Timmermans sekä slovakialainen varapuheenjohtaja Maros Sefcovic, joka on vastannut energia-asioista.

EU-piireissä tuttu on myös kreikkalainen Margaritis Schinas, joka on ollut komission johtava tiedottaja.

Belgia nostaisi komissaariksi nykyisen ulkoministerinsä Didier Reyndersin, Italia entisen pääministerinsä Paolo Gentilonin ja Ranska vähän aikaa puolustusministerinä toimineen Sylvie Goulardin.

Monelta muultakin löytyy ministerikokemusta. Viron Kadri Simson on ollut maansa talousministeri, Ruotsin Ylva Johansson työministeri, Unkarin Laszlo Trocsanyi oikeusministeri, maltalainen Helena Dalli tasa-arvoministeri ja liettualainen Virginijus Sinkievicius talousministeri.

Ministeritaustaa on myös Romanian Rovana Plumbilla ja Luxemburgin Nicolas Schmitilla.

Kroatialainen Dubravka Shuica on toiminut muun muassa Dubrovnikin pormestarina ja meppinä, Kyproksen Stella Kyriakides kansanedustajana ja slovenialainen Janez Lenarcic diplomaattina. Muun muassa meppitaustaa löytyy myös Puolan Janusz Wojciechowskilta ja Portugalin Elisa Ferreiralta.

Espanja saa tulevaan komissioon ulkosuhteista vastaavan korkean edustajan Josep Borellin.