Kiuru kehottaa hakemaan koronatietoa sairaanhoitopiirien sivuilta – ”Itsekin katson päivittäistilannetta sieltä”

Eduskunnan kyselytunti

Kansalaisten kannattaa hakea olennaista ja ajantasaista koronatietoa sairaanhoitopiirien nettisivuilta, opastaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Itsekin katson aina sitä päivittäistilannetta sieltä, siellä on tuoreimmat tiedot ja käänteet, Kiuru sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Koronatiedotuksesta kantoi kyselytunnilla huolta kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hän muistutti, että tiedottamisessa painottuu tällä hetkellä alueellisuus, mutta valtakunnan mediat kertovat paljolti siitä, mitä tapahtuu pääkaupunkiseudulla.

Essayah huomatti, että esimerkiksi maakuntalehdet ovat usein erilaisten maksumuurien takana, eivätkä nuoremmat ihmiset enää tilaa sanomalehtiä entiseen tapaan.

– Myöskin netissä oleva tiedotus voi olla välillä vääristynyttä, Essayah muistutti.

Kiuru sanoi käyneensä läpi myös maakuntalehtiä. Niissä oli hänen mukaansa päästy hyvin tärkeimmillä viesteillä läpi.

Liike Nytin Harry Harkimo kaipasi hallitukselta kantaa siihen, pitäisikö Venäjältä tulevat kaksoiskansalaiset laittaa karanteenin. Hänen mukaansa sellaisia on tulossa suuri määrä katsomoon Kontiolahdella viikonloppuna pidettäviin ampumahiihtokilpailuihin.

– Sillä mennään, että suomalaisten osalta perustuslakimme suojelee meitä myös niin, että me menemme ja me tulemme. Ja tältä osin valtioneuvosto voi suosittaa, että nyt pitää arvioida kaikkea toimintaa tässä muuttuneessa tautitilanteessa, mikä meneminen on sellaista, että sitä pitää tehdä. Me olemme tehneet vahvat suositukset myös valtioneuvoston toimesta, että pidättäydyttäisiin nyt tästä menemisestä, Kiuru selvitti.

Vasemmistoliiton Mai Kivelä nosti esiin turkistarhauksen koronariskit. Hän kysyi maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä (kesk.), miten Suomessa huomioidaan se että turkistarhausta rajoitetaan nyt merkittävästi muualla Euroopassa.

Leppä myönsi, että koronavirus voi tarttua minkkien ja muiden välityksellä, ja se voi myös mutatoitua niissä. Maissa, joissa koronatartuntoja on minkkitarhoilla koronatartuntoja ollut, viranomaiset ovat myös toimiin ryhtyneet.

Lepän mukaan Suomessa Ruokavirasto seuraa ja tutkii tilannetta erittäin tarkasti, ja näytteitä on tutkittu koko ajan.

Maatalousministerin mukaan kolmenkymmenen ensimmäisen tutkitun turkistarhan kaikki näytteet ovat negatiivisia. Lepän mukaan eläintautilaki antaa myös riittävät välineet puuttua asiaan heti, jos virusepidemiatartunta ilmenee.

– Sellaista ei ole vielä tapahtunut, ja näin ollen me emme ole mihinkään toimenpiteisiin vielä ryhtyneet. Mutta seuranta on ollut todella tarkkaa, ministeri vakuutti.