Riikka Pakarinen lyttää kokoomuksen sote-kritiikin – “Uudistusta tehdään ihminen, ei pörriäinen edellä“

Sote

Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen ei niele kokoomuksen kritiikkiä sote-uudistuksesta.

Kokoomus arvosteli jälleen hallituksen sotea torstaina eduskunnan kyselytunnilla ja toi julki vastenmielisyytensä maakuntamallia ja maakuntaveroa kohtaan.

Pakarinen kirjoittaa Facebookissa, että sote-uudistuksen loppuunsaattaminen vuosikymmenien poliittisen tappelun, soutamisen ja huopaamisen jälkeen on pitkässä juoksussa lottovoitto joka ikiselle suomalaiselle kaupungille ja kunnalle.

– Epävarmuus, jossa sosiaali-ja terveyssektorilla on eletty viime vuodet ja vuosikymmenet on nakertanut kaupunkeja myös taloudellisesti. Viime vaalikaudella kokoomuksenkin ollessa hallituksessa tässä ei onnistuttu.

Pakarisen mukaan kokoomus ajoi markkinavetoista sote-mallia kuin käärmettä pyssyyn.

– On hyvä muistaa, että tämä malli ei kestänyt perustuslaillista tarkastelua. Tämän jälkeen kokoomuksen parista koherenttia vaihtoehtoa sote-järjestelmämme uudistamiseksi ei ole kuulunut.

Pakarisen mukaan vastuullinen valtionhoitajapuolue tarjoaisi koko Suomen kannalta kestävää kokonaisratkaisua, jonka myös suuret kaupungit voivat hyväksyä.

– Tällaisia puolueita Suomessa taitaa olla vain hallituksen pöydän ympärillä.

Sote-uudistuksen ytimessä ovat Pakarisen mukaan tasa-arvoinen ja nopea pääsy perusterveydenhuoltoon, hoidon jatkuvuus ja sosiaali- ja terveystoimen yhdistäminen.

– Uudistusta tehdään ihminen, ei pörriäinen edellä. Uudistuksen kautta haluamme päästä eroon monien kaupunkiterveysasemien pitkistä jonotusajoista – siitä sote-uudistuksessa yksinkertaisimmillaan on kyse, Pakarinen muistuttaa.

Pakarisen mukaan on hyvä muistaa, että soten siirtyessä leveämmille hartioille myös investointitarpeet pienenevät, kun kunnan ei enää tarvitse tehdä soteen liittyviä investointeja.

Pakarinen huomauttaa, että palveluiden tuottamisen roolit vain selkeytyvät, kun kaupunki voi keskittyä hyvinvoinnin edistämiseen ja maakunta sosiaali- ja terveyspalveluiden toteuttamiseen valtion rahoittamana.

Esiin nostettu valtionosuusriippuvaisuus on Pakarisen mukaan perspektiivikysymys: esimerkiksi hänen kotikaupunkinsa Espoo saa jatkossa suhteessa paljon valtionosuuksia, koska sillä on keskimääräistä enemmän koulutukseen ym. liittyviä velvoitteita väestön ikärakenteesta johtuen.

– En usko, että nykyisessä maailmassa yksikään kunta valittaa siitä, että saa paljon valtionosuuksia esimerkiksi keskimääräistä suurempien sote-vastuiden vuoksi.