Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis

Virus on tappanut yli 50 ja tarttunut noin 2 000 ihmiseen. Kiinan terveysministeri kertoo viruksen leviävän myös itämisaikana.
Koronavirus

Kiina pyrkii estämään koronaviruksen leviämistä kovin ottein. Maan keskiosassa sijaitseva Hubein maakunta on lähes kokonaan karanteenissa.

Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen Hubein maakunnassa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista.

Shandongin maakunta ilmoitti varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa keskeyttävänsä kaukoliikenteen bussiyhteydet. Shandongissa asuu noin 100 miljoonaa ihmistä.

Muun muassa Shanghaissa, Pekingissä, Xi’anissa ja Tianjinissa on tehty erilaisia rajoituksia joukkoliikenteeseen.

Lisäksi Kiina on kertonut keskeyttävänsä kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille maanantaista alkaen.

Viranomaisten mukaan kuolleiden määrä on noussut 56:een ja tartunnan saaneita on noin 2 000.

Kiinan terveysministeri Ma Xiaowein mukaan koronavirus leviää myös itämisaikana, kertoo muun muassa brittilehti Guardian. Aiemmin Kiinan viranomaiset ovat vahvistaneet, että virus leviää ihmisestä toiseen.

Ministeri sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessaan, että viranomaisten tiedot viruksesta ovat yhä rajalliset, eikä heillä ole selvyyttä viruksen mutaatioiden aiheuttamista riskeistä.

Sunnuntaina Kiinan terveysviranomaiset ilmoittivat myös kieltävänsä kaiken villieläinten kaupan toistaiseksi.

Luonnonsuojelijat ovat jo pitkään kritisoineet Kiinaa eksoottisten eläinten hämäräkaupasta. Uhanalaisia eläimiä tai niiden osia myydään esimerkiksi ruuaksi tai perinnehoitoihin.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka koronavirus on tarttunut ihmiseen, mutta ilmeisesti viruksen alkuperäinen isäntä on ollut lepakko. Väli-isäntänä on mahdollisesti jokin toinen eläin.

Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen joulukuun lopulla Wuhanista, mutta tartuntoja on tavattu laajasti eri puolilta Kiinaa ja jonkin verran myös useissa muissa maissa.

Kiinan itärannikolla sijaitsevan talouskeskus Shanghain viranomaiset kertoivat varhain sunnuntaina Suomen aikaa ensimmäisestä viruskuolemasta kaupungissa. Virukseen kuolleella hyvin iäkkäällä miehellä oli viranomaisten mukaan myös aiempia terveysongelmia.

Lisäksi tartuntoja on raportoitu muun muassa Japanista, Etelä-Koreasta, Yhdysvalloista, Australiasta ja Ranskasta.

Esimerkiksi Hongkongissa ilmestyvä englanninkielinen South China Morning Post seuraa viruskuolemien ja -tartuntojen määrää päivittyvän laskurin kautta. Sivuston laskurin mukaan todettuja tartuntoja on yhteensä jo yli 2 000 Kiinassa ja muissa maissa.

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina kolmannesta vahvistetusta tartuntatapauksesta. Tartunnan saanut oli ollut matkalla Kiinan Wuhanissa.

Yhdysvallat kertoi aiemmin järjestävänsä evakuointilennon Wuhanista. Uutiskanava CNN:n mukaan suunnitelma koskisi Yhdysvaltain diplomaatteja ja kansalaisia.

Lennon on määrä lähteä Wuhanista tiistaina ja lennättää ihmiset San Franciscoon, ministeriö kertoi Kiinassa oleville yhdysvaltalaisille lähetetyssä sähköpostissa. Postissa varoitettiin, että lennolla on ”rajoitetusti kapasiteettia” yksityishenkilöille.

– Kapasiteetti on erittäin rajallinen, ja jos ei ole mahdollista kuljettaa kaikkia halukkaita, etusija annetaan suuremmassa koronavirusriskissä oleville, ministeriö totesi.

Wall Street Journalin mukaan Wuhanissa on noin tuhat yhdysvaltalaista. Siellä sijaitseva Yhdysvaltain konsulaatti tavoittelee kansalaisia.

Myös Ranska, Australia ja Venäjä ovat suunnitelleet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta. Uutistoimisto AFP kertoi aikaisemmin, että joitakin ulkomaiden kansalaisia saatetaan ennen lähtöä asettaa karanteeniin johonkin toiseen kiinalaiskaupunkiin.