KHO:n presidentti Ylellä: Attendo valittanut hoitajamitoituksista ainakin kerran, valitus hylättiin 

Vanhustenhoito

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) on tullut ainakin yksi hoivayritys Attendon valitus, jossa yritys olisi halunnut alemman hoitajamitoituksen kuin sen Aluehallintovirastolta saama lupa oli edellyttänyt.

Näin kertoi KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi Ylen Ykkösaamussa. Hänen mukaansa valitus hylättiin eli hoitajamitoitus pysyi sellaisena, millaiseksi viranomainen oli sen määrännyt.

Kuusiniemi ei osannut sanoa, onko valituksia tullut muilta hoiva-alan yrityksiltä kuin Attendolta. Hänen mukaansa hoitajamitoituksia koskevia valituksia on tullut joitakin.

– Meille tulee yli 6 000 asiaa vuodessa, joten en pysty varmasti sanomaan, Kuusiniemi kertoi Ylellä.

Kyseisen Attendon valituksen hän kertoi löytäneensä arkistosta.

Kuusiniemen mukaan Attendo oli perustellut alempaa hoitajamitoitusta muun muassa sillä, ettei muillakaan ole sen korkeampia hoitajamitoituksia.

Yrityksen mukaan hoito olisi voitu taata alemmilla mitoituksilla tietyin järjestelyin.

Ympärivuorokautisia yksityisiä sosiaalipalveluja tarjoavan palveluntuottajan on anottava toiminnalleen

Aluehallintoviraston (avi) tai Valviran lupa, ja sen saamisessa on Kuusiniemen mukaan tiettyjä reunaehtoja, muun muassa asiakashuonemitoituksesta ja hoivahenkilökunnan määrästä. 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto keskeytti Attendon Pelimanni-hoivakodin toiminnan Alavudella perjantaina sen jälkeen, kun yllätystarkastuksissa oli ilmennyt, ettei asukkaiden turvallisuutta pystytä riittävästi takaamaan.

Muun muassa henkilöstömitoitus ei ollut tarkastuksessa riittävä.

Attendo Pelimanni oli aloittanut toimintansa vasta 8. tammikuuta.