Keskustan Torniainen kokoomukselle: Autoveron poisto suosisi yhteiskunnan varakkaimpia

Liikenne

Kokoomuksen liikennepoliittinen kuntavaaliavaus on osin samansuuntainen kuin keskustan liikennelinjaus viime lokakuulta, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Ari Torniainen arvioi.

– Keskusta ei kannata ruuhkamaksuja tai polttoaineveron nostoa mutta haluaa autoilun aseman tunnistamista, kokoomus on tässä samaa mieltä. Autoveron suhteen näkemykset eroavat, Torniainen tulkitsee kannanotossaan.

Torniainen muistuttaa kannanotossaan, että autovero on progressiivinen vero ja koskee suhteessa enemmän kalliita, runsaspäästöisiä autoja kuin edullisempia ja vähäpäästöisempiä autoja.

– Autoveron poisto suosisi siis yhteiskunnan varakkainta väestönosaa ja runsaspäästöisiä autoja. Autoveroa ei tyypillisesti ole tai se on matala niissä maissa, joissa on paljon omaa autoteollisuutta. Suomessa autoteollisuuden merkitys on vähäisempi. Autovero on tärkeä tulo valtiolle ja sen poistaminen vaatisi verotuksen suuntaamista muualle tai lisää säästöjä, jotka iskisivät erityisesti palveluihin, Torniainen korostaa.

Torniaisen mukaan autoveron poisto kuulostaa hyvältä ja helpolta ratkaisulta. Keskusta ei kuitenkaan kannata autoveron nopeaa poistamista, koska se aiheuttaisi isot verotulojen menetykset.

– Jos autovero poistetaan, on kysyttävä, mistä kokoomus hankkisi korvaavat tulot valtiolle, Torniainen kysyy.

– Kokoomukselta puuttuu esitys liikenteen kokonaisverouudistukseen, keskustalla sellainen on jo, Torniainen toteaa.

Kommentit (1)

 • TOIKKA VESA

  Torniainen täysin väärässä, kuin kateellinen viherkommunisti.
  Ajatellaanpa toisella tavalla. Matti Meikäläinen ostaa ka auton 10.000€, käytettynä. Näissä veron osuus suuri. Suomessa ka uutena ostettuna 23-24.000€ Sillä ei saa uutta sähköautoa ja jo osa kansasta ymmärtää että hybridit ovat hetken humaa ja kohta niitä saa eurolla.
  Veronpoisto antaisi Matille muutaman vuoden uudemman auton joka ON taloudellisemopi ja turvallisempi. Ei hän koskaan yllä Ferrariin.
  Jos pieni osa kansasta pystyy ostamaan parempia autoja, mitä sitten ?
  Pitää ajatella koko porukkaa eikä kateellisena katsota jotain pärjääjää joka ostanut uuden ison mersun.
  Autovero pois ja uudempaa, parempaa autoa KAIKILLE !

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen