Keskustan Timo Kaunisto pitää Hanhikiven voimalaa suurena poliittisena riskinä

Ydinvoima

Hanhikiven ydinvoimalasta on tullut suuri poliittinen riski ja riippa Suomen valtiolle, kirjoittaa keskustan luontoryhmän puheenjohtaja Timo Kaunisto Suomenmaan blogissaan.

Kaunisto huomauttaa, että Puolustusvoimat päivittää voimalasta omaa turvallisuuspoliittista arviotaan samalla kun EU pohtii Venäjän vastaisia lisäpakotteita.

– On päivänselvää, että venäläisomisteinen – vaikka osaomisteinen – on näissä pakotekeskusteluissa mukana. Yhdysvallat on ottanut Venäjän roolin tässä hankkeessa kriittisesti esille.

Entisen keskustan varapuheenjohtajan ja kansanedustajan mukaan poliitikkojen keskuudessa Hanhikiven riskit on sivuutettu kevyesti.

– Ydinvoiman oletetaan elävän uutta renessanssia, jossa kätevät pienreaktorit voidaan plaseerata vaikka kauppakeskuksiin. Aikanaan turvallisuusongelmiin haudattu unelma rajattoman ja halvan energian maailmasta on alkanut jälleen voimistua. Myös keskustan sisällä pienydinvoimalla on kannattajansa.

Kauniston mukaan keskustan luontoryhmä tunnustaa kyllä ydinvoiman tarpeen, mutta korostaa uusiutuvan energian mahdollisuuksia.

– Viidellä atominhalkaisijalla tuotamme nyt jopa 40 prosenttia sähköntarpeestamme. Reaktorien käyttöikää on mahdollista jatkaa. Emme siis ryhmänä kannata tässä vaiheessa uuden ydinvoiman rakentamista, sillä ydinvoiman riskit eivät skaalaudu pienemmiksi reaktorien kokoa supistamalla, Kaunisto kirjoittaa.

Kauniston mukaan hänelle itselleen on ollut tavattoman palkitsevaa nähdä tuulivoiman osuuden valtava vahvistuminen.

– Muistiini on piirtynyt jo vuosikymmenten takaa ydinvoimalobbyn pilkka vihreästä haihattelusta. Näkymä tuulivoiman osuuden kasvulle on mykistävä, joskin paikalliset tunteet ovat kaksijakoiset.

Kauniston mukaan maaseudun kannalta tuulivoima on parasta, mitä torpparivapautuksen jälkeen on saatu. Se kiinnittää alueiden Suomen nousevaan energiaklusteriin, josta kilisee euroja muillekin kuin pääomasijoittajille.

– Uskokaa minua, molemmat isoisäni olivat torppareita tahoillaan, Kaunisto päättää.