Keskustan tempauksesta katosi uho: "Suomen pyörät pyörivät jälleen, siitä kiitos Juha Sipilälle ja hänen joukkueelleen"

Sipilä puntaroi omia jatkoaikeitaan tulos tai ulos -periaatteella Sotkamon puoluekokouksen alla – tällä hetkellä vastaus kuulostaa varsin selvältä
Pyörät pyörimään

Vihreissä paidoissa pyöräilevät miehet ja naiset kuuluvat jo Suomen kesään. Pyörät pyörimään -tapahtuma tuli tänä vuonna päätökseensä Espoon Leppävaarassa, jonne parinkymmenen pyöräilijän letka saapui maanantaina iltapäivällä.

Pyöräilijät polkaisivat tapahtuman käyntiin Naantalista perjantaiaamuna. Matkaa kertyi neljän päivän aikana reilut 350 kilometriä.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä liittyi remmiin Sauvon torilla perjantai-iltapäivänä.

– Ukko on paitsi terävä päästään, myös kovakuntoinen, pyöräilijöitä Espoossa vastaanottanut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi Sipilälle.

Pyöräilytempaus järjestettiin Sipilän aloitteesta ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten, jolloin tie vei Oulusta eduskuntatalolle Helsinkiin.

Tuolloin pyöräilijöillä oli polttoaineena aimo annos uhoa: keskusta halusi päästä oppositiosta valtaan ja laittaa pyörät pyörimään myös Suomen taloudessa.

Nyt keskusta on pääministeripuolue ja talouden rattaatkin pyörivät nopeammin kuin kukaan osasi ennustaa. Keskustan kannatusluvut eivät kuitenkaan ole viime aikoina kulkeneet nousu- vaan laskusuuntaan.

Tällä kertaa pyöräilytapahtuman mukana kulkikin kaino toive, jonka Kaikkonen puki sanoiksi.

– Suomen tulevaisuus näyttää paljon paremmalta kuin muutama vuosi sitten. Pyörät pyörivät jälleen, siitä kiitos Juha Sipilälle ja hänen joukkueelleen. Toivon, että kansalaiset voisivat huomioida tämän, kun miettivät, mitä porukkaa jatkossa aikovat äänestää.

– On tietysti muitakin joukkueita tarjolla erilaisine lupauksineen, mutta meillä alkaa olla vähän jo näyttöjäkin tästä hommasta.

82-vuotias Olavi Mäkynen pyöräili koko matkan Naantalista Espooseen. (Kuva: Jaakko Martikainen)

Todella hyvä reissu ja mukavat maastot, tuulikin on ollut koko ajan selän takana, Sipilä kuvaili pyöräilyään.

–  Jospa tämä ennakoi tälle syksyllekin myötätuulta.

– Tämä on mahtava porukka, Sipilä kiitteli matkatovereitaan, joista osa on pyöräillyt rinnalla kaikki viisi vuotta.

Tämänvuotisen matkan kulki alusta loppuun 19 pyöräilijää, mutta reitin varrella polkijoiden määrä välillä tuplaantui lyhyemmän matkan taittajien ansioista.

Alusta loppuun saakka polki myös 82-vuotias Olavi Mäkynen Ilmajoelta.

– Etelä-Pohjanmaalla on tasaista, täällä on nousua ja laskua. Se laittoi vähän hermoja kireälle, Mäkynen summaa.

Viime kesänä Seinäjoen puoluekokouksessa Sipilä kertoi tarkastelevansa puheenjohtajuuttaan kahden vuoden välein tulos tai ulos -periaatteella.

Kaksi vuotta tulee täyteen ensi kesäkuussa keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa.

Sipilä puntaroi Suomenmaalle jatkoaikeitaan, jotka kuulostavat optimistisilta.

– Sen kokouksen alla pitää tehdä päätökset, mutta kyllähän isot asiat ovat menossa hyvin eteenpäin. Vaaliteemamme oli Suomi ja julkinen talous kuntoon. Asiantuntijatkin ovat yllättyneet siitä vauhdista, jolla asiat korjaantuvat, Sipilä sanoo.

Millä se saadaan heijastumaan myös keskustan kannatukseen?

– Se varmaankin tulee vähän viiveellä. Päätökset ovat olleet kipeitäkin, ja ne kulminoituvat pääministeripuolueeseen. Oli hyvin tiedossa ja odotettavissa, että se näkyy kannatuksessa.

– Mutta kun tuloksia tulee, niin toivottavasti meidät, jotka olemme raskaimman taakan kantaneet, myöskin palkitaan.