Keskustan Kalmari, Kärnä, Savola ja Pylväs: Ruokaketjun tulonmuodostuksen epätasapaino on ratkaistavissa – tahtoa tarvitaan rutkasti lisää

Ruuantuotanto

Keskustan maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmä vaatii ratkaisujen löytymistä kannattavuuskriisissä eloonjäämistaistelua tekeville maatiloille.

Edustajien mukaan elintarvikeketjulla oli vuoden vaihteeseen aikaa hoitaa markkinaehtoiset sopimusjoustot kuntoon. Ratkaisuja ei kuitenkaan ole saatu aikaan.

– Nousseet kustannukset tulisi siirtää sopimuksiin kustannusindekseillä, joille on määritelty laukeamiskynnys, kun kustannukset ylittävät tietyn rajan. Tämä mekanismi on käytössä myös muilla aloilla, joten on käsittämätöntä miksi elintarvikemarkkinoilla ei voitaisi toimeenpanna tätä, varsinkin nyt kun tuottajien hätä on ilmeinen, ihmettelee valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari.

Keskustaedustajien mukaan tuottajahinnat ovat jääneet pahasti jälkeen tuotannon kustannusten kasvuvauhdista, jonka vuoksi niitä on välttämätöntä saada korotettua kiireellisesti.

– Kaupan neuvotteluvoima on merkittävä ja heillä on valta, sekä sopimusjoustojen, että omien merkkien kautta vaikuttaa alkutuotannon kannattavuuteen merkittävällä tavalla. Kaupan omilla merkeillä painetaan hintoja alas, eikä tuotteen alkuperä ole aina riittävän selkeästi esillä. Tähän on saatava kiireesti muutosta, jos haluamme syödä kotimaista vastuullista ruokaa myös tulevaisuudessa, painottaa kansanedustaja Mikko Savola.

Elintarvikeketjun ja elintarvikemarkkinavaltuutetun neuvotteluissa todettiin maanantaina, että ruokaketjun sopimussuhteita on avattava tarkemmin, jonka pohjalta päätettiin käynnistää koko elintarvikeketjun kattava selvitys sopimussuhteista.

– On uskomatonta, ettei jo pitkään jatkuneissa neuvotteluissa ole saatu aikaan tarvittavia toimia. Vaikka suunta on nyt oikea, ei ratkaisuksi riitä enää vain selvitystyön käynnistäminen, vaan alkutuotanto tarvitsee kiireesti joustoja sopimuksiin ja reilun hinnan tuotteistaan, lataa kansanedustaja Mikko Kärnä.