Keskustan Honkonen välikysyjille: Jätetään lärväily sikseen – ihmiset odottavat ahdinkoonsa ratkaisuja

Välikysymys

Kohonneista lämmitys- ja polttoainelaskuista kärsivät ihmiset kaipaavat ratkaisuja selittelyn ja syyttelyn sijasta, painottaa keskustan eduskuntaryhmä.

– Jätetään siksi lärväily sikseen. Se ei tee oikeutta tilanteen vakavuudelle eikä ihmisten ahdingolle, keskustan ryhmäpuhuja Petri Honkonen huomautti keskustelussa kolmen oppositioryhmän bensavälikysymyksestä.

Honkosen mukaan lärväilyyn ei myöskään ole oikein millään puolueella varaa.

– Perussuomalaiset ovat olleet päättämässä hallituksessa sekä bensan ja dieselin veronkorotuksista että sekoitevelvoitteesta, jolla lisätään uusiutuvien biopolttoaineiden käyttöä.

Honkosen mukaan nämä päätökset vaikuttavat lämmitys- ja polttoainelaskuihin siinä missä öljyn hinta, päästökauppa tai suurvaltapelikin.

– Miksi polttoaineiden verotusta ei alenneta? Siksi, että se on erittäin kallista ilman varmuutta siitä, että pumppuhinnat todella laskevat, keskustaedustaja selvitti.

Keskusta ei Honkosen mukaan hyväksy polttoaineiden lisäveronkorotuksia.

– Pidemmällä aikavälillä pitää tehdä politiikkaa, jolla polttoaineiden veronkorotuksista päästään eroon ja riippuvuutta ulkomaisesta öljystä ja ennen muuta Venäjältä tuotavasta energiasta vähennetään. Samalla pitää huolehtia luonnosta.

Honkonen muistutti, että hallituksen paketilla vastataan polttavimpiin ongelmiin. Hallituksen pitää myös tulevina viikkoina seurata visusti tilannetta ja polttoaine- ja energiahintojen kehitystä.

Työmatkavähennyksen parantaminen auttaa keskustaedustajan mukaan siinä, että ihmiset pääsevät kulkemaan töihin, etenkin pitkiä matkoja omalla autolla kulkevat.

Myös ammattidieselin valmistelu alkaa. Mukana tarkastelussa ovat niin tavara- kuin henkilöliikennekin.

– Moni yrittäjä on todella tiukoilla. Kuljetukset pitää turvata.

Honkosen mukaan maatalouden talousrakennusten kiinteistöveron väliaikaisella poistolla helpotetaan osaltaan maatalouden tilannetta.

Viljelijät tarvitsevat Honkosen mukaan pitkän aikavälin ratkaisuja kannattavuusongelmaan ja riittävän hinnan tuotteestaan. Maatalouden tilanteen ja polttoaineiden hintojen korotuspaineen helpottamiseksi keskusta esittää kotimaista hiilipörssiä.

– Siinä yritykset maksavat viljelijälle tai maanomistajalle tekemästään päästövähennyksistä ja vastineeksi yritys pääsee lähemmäs omaa hiilineutraaliustavoitettaan. Rahaa pysyy Suomessa ja ilmasto kiittää.