Keskustan Anttila: Onko järjestöjen kyky sopia hukassa?

Työmarkkinat

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ministeri Sirkka-Liisa Anttila vetoaa voimakkaasti työmarkkinajärjestöihin.

– Nyt teillä on näytön paikka osoittaa tarpeellisuutenne. Tehkää päätöksiä, että kykenemme turvaamaan talouden perustan ja työpaikat.

Anttila korostaa, että järjestöiltä vaaditaan kykyä sopia ja elää yhteisvaluutan olosuhteissa. Muuttunut toimintaympäristö vaatii uudenlaista sopimusjärjestelmää ja ketteryyttä.

Suomi liittyi vuoden 2000 alusta EU:n valuuttaunioniin, ensimmäisten joukossa.

– Ruotsi ei liittynyt. Ruotsilla menee paljon paremmin, Anttila huomauttaa.

Valuuttaunioniin liittyminen on merkinnyt Suomelle Saksan johdolla tapahtuvaa raha- ja valuuttapolitiikkaa. Jo liityttäessä tiedettiin Emu-jäsenyyden vaativan kustannusten kurissa pitämistä: kilpailukykyä sekä joustavuutta ja ketteryyttä työpaikkojen turvaamiseksi.

– Nyt on nähty, ettemme ole kyenneet elämään yhteisvaluutan oloissa. Olemme menettäneet kilpailukykyämme ja sitä kautta merkittävän määrän työpaikkojamme.

Anttilan mielestä järjestöjen kyky sopia näyttää tällä hetkellä olevan hukassa, jos yksi ammattiliitto kykenee estämään välttämättömät ratkaisut.

– Samalla uhataan pysäyttää vientikaupalle elintärkeitä kuljetuksia. Näin emme voi jatkaa.

Puhtaita papereita Anttila ei anna Elinkeinoelämän keskusliitollekaan.

EK:n turhanaikaiset ulostulot ovat vaikeuttaneet yhteiskuntasopimusneuvotteluja, Anttila napauttaa.

– Jos todella on tahtoa ja halua sopia asioista, silloin pitää intensiivisesti neuvotella eikä huudella julkisuuteen. Luottamuksen rakentamiseen tarvitaan kaikkien osapuolien vahvaa sitoutumista.