Usko yhteiskuntasopimukseen ei ole mennyt
Toiveita yhteiskuntasopimuksen syntymisestä ei ole heitetty SAK:laisissa liitoissa romukoppaan.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi, että yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jatkamiselle on vielä edellytyksiä. Työmarkkinajärjestöjen on yhä mahdollista löytää ratkaisu vaihtoehdoksi hallituksen työelämäkiristyksille.
– Niin kauan kuin ollaan neuvottelupöydässä, niin kauan on mahdollista saada sellainen neuvottelutulos, joka voidaan sitten käsitellä.
Myös Palvelualojen ammattiliitossa PAMissa ollaan optimistisia sen suhteen, että ratkaisu voi vielä viime päivien tapahtumista huolimatta löytyä.
– Ehdottomasti se mahdollisuus on olemassa, ei tämä tilanne ole vielä loppuun asti katsottu, sanoi PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.
Kysymys yhteiskuntasopimusneuvotteluiden mahdollisesta kariutumisesta nousi esille sen jälkeen, kun SAK:n avainliittoihin kuuluva Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti torstaina sanoutuvansa lopullisesti irti sopimuksesta.
Päätös oli vastaveto Elinkeinoelämän keskusliiton aiemmalle ilmoitukselle siitä, ettei EK tee enää keskitettyjä tulopoliittisia kokonaisratkaisuja.
SAK:n työvaliokunta, johon muun muassa Metalliliiton Aalto ja PAMin puheenjohtaja Ann Selin kuuluvat, käsittelee tilannetta ja edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle sunnuntaina.
Työvaliokunnassa niin ikään istuva Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei halunnut perjantaina ennakoida kokouksen päätelmiä. Eloranta myönsi, etteivät asiat ole ainakaan helpottuneet.
– Odotetaan rauhallisesti kokoukseen asti ja sitten arvioidaan tilannetta ja vedetään johtopäätöksiä.
AKT:n päätös hylätä yhteiskuntasopimus tuli yllätyksenä kaikille. Eri liitoille ei kerrottu asiasta etukäteen, vaan he saivat tietää ratkaisusta julkisuuden kautta.
– AKT on ihan itsenäinen ammattiliitto eikä heillä ole mitään raportointivelvollisuutta Metallityöväen liitolle tai millekään muullekaan liitolle, Aalto painotti.
Myös PAMista ja JHL:stä todettiin, että AKT tekee omat ratkaisunsa.
JHL:n Eloranta tosin sanoi, että asiasta olisi ollut mukava tietää hieman aiemmin.
– Mutta muotoseikkoihin ei minusta kannata hirveästi tässä kiinnittää huomiota vaan katsoa, miten tämä viedään tavalla tai toisella eteenpäin.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajien on tällä tietoa tarkoitus tavata ja arvioida tilannetta maanantaina.