Kazakstan ei halua uuden rautaesiripun taakse – tekee pesäeroa Venäjään Ukrainan sodan suhteen

Kazakstan

Keski-Aasian valtio Kazakstan ei halua joutua uuden rautaesiripun taakse, jos Venäjä sellaisen pystyttää, kertoo maan varaulkoministeri Roman Vassilenko saksalaisen Welt-sanomalehden haastattelussa.

Kazakstan on tehnyt pesäeroa Venäjän käynnistämään hyökkäykseen Ukrainassa.

–  Jos uusi rautaesirippu laskeutuu, me emme halua olla sen takana, Vassilenko sanoi haastattelussa.

Rautaesirippu oli kylmän sodan ajan termi, jolla viitattiin länsimaiden ja Neuvostoliiton johtaman blokin väliseen kuiluun niin politiikassa, taloudessa kuin kulttuurissakin.

Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan on pelätty johtavan uuden railon halkeamiseen idän ja lännen välille.

Vassilenkon mukaan Kazakstan jatkaa omia reformejaan, eikä sillä ole pienintäkään aikomusta palata kylmän sodan poliittisiin asetelmiin.

Maan uudistuksiin kerrotaan kuuluvan presidentin valtaoikeuksien rajoittaminen. Vassilenko kuitenkin tähdensi, että uudistusten tarkoituksena ei ole mielistellä mitään ulkovaltoja.

–  Syynä on se, että presidenttimme tietää tämän olevan ainoa tie eteenpäin, Vassilenko sanoi.

Vassilenko kertoi Kazakstanin toivottavan tervetulleeksi ulkomaisia yrityksiä, jotka ovat lopettaneet toimintaansa Venäjällä.

Kazakstan on entinen neuvostotasavalta, jolla on yhä läheiset liittolaissuhteet Venäjään. Vuoden alussa Kazakstanissa puhkesi mielenosoituksia ja mellakoita, joiden seurauksena Venäjä lähetti maahan sotilaitaan Kazakstanin pyynnöstä.

Myöhemmin Kazakstan kuitenkin kieltäytyi lähettämästä joukkoja Venäjän tueksi Ukrainaan. Maa myös kieltäytyi tunnustamasta Itä-Ukrainan separatistialueita itsenäisiksi valtioiksi Venäjän tapaan.

Kazakstan pidättäytyi äänestämästä YK:n päätöslauselmasta, joka vaati Venäjän hyökkäyssodan lopettamista ja venäläisjoukkojen vetäytymistä Ukrainasta.

Autoritaarisesti johdettu valtio salli myös sodanvastaisen mielenosoituksen, johon osallistui yli 2  000 ihmistä. Yritys toisen mielenosoituksen järjestämiseksi kuitenkin torjuttiin.