Kärnältä kirjallinen kysymys Elokapinan toimintaan puuttumisesta – "Onko hallitus valmis koventamaan rangaistuksia tällaiseen toimintaan osallistumisesta?"

Elokapina

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Elokapinan toimintaan puuttumisesta.

Kärnän mukaan Elokapina on useamman vuoden ajan aiheuttanut haittaa yhteiskunnalle laittomalla toiminnallaan. Kuluvana vuonna Elokapina on muun muassa pysäyttänyt liikenteen Helsingin ja Tampereen ydinkeskustoissa ja vaikeuttanut siten ihmisten arjen liikkumista ja vaarantanut liikenneturvallisuuden.

Elokapinan laittomasta toiminnasta on välillisesti koitunut myös kaupunkien keskustojen yrityksille taloudellista vahinkoa. Samalla poliisin jo ennestään rajallisia voimavaroja on sidottu kohtuuttomasti.

– Nyt Elokapina uhkaa aloittavansa 29. syyskuuta ”Syyskapinan”, jos Suomen hallitus ei tulevissa budjettineuvotteluissaan taivu sen vaatimuksiin. Tällaiset vaatimukset ja liikkeen toimintatavat muistuttavat järjestäytynyttä rikollisuutta, jopa terrorismia, Kärnä toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

Kärnän mukaan laillisessa, järjestäytyneessä yhteiskunnassa ei voi eikä saa olla sijaa toiminnalle, joka perustuu ainoastaan kansalaistottelemattomuudelle ja jossa tietoisesti rikotaan lakeja.

– On asetettava rajat sille, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei, sekä harkittava vakavasti esimerkiksi rangaistusten koventamista. Kansanvallassa asioihin vaikuttamiseen on laillisia tapoja.

Kärnä kysyy sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) vastattavaksi tulevassa kysymyksessä, miten hallitus ja etenkin sisäministeriö aikovat puuttua Elokapinan ja mahdollisten muiden vastaavien, laittomasti toimivien liikkeiden toimintaan Suomessa niin, että yhteiskunnalle, ihmisille ja yrityksille ei enää koidu vahinkoa.

Kärnä kysyy myös, onko hallitus valmis koventamaan rangaistuksia tällaiseen toimintaan osallistumisesta ja miten yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaavan poliisin voimavarat turvataan.


Uutista korjattu 16.8. klo 13.52. Poistettu alkuperäisessä uutisessa ollut Mikko Kärnän kommentti: ”Elokapina on ulkoparlamentaarinen liike, joka myöntää avoimesti tähtäävänsä demokraattisen yhteiskunnan kaatamiseen.” Väite ei Elokapinan mukaan pidä paikkansa.