Kärnä jyrähtää taas Leijona Cateringille – “Valtio muonittaa varusmiehiä nyt niin kuin hölmöläiset pidentävät peittoa“

Puolustusvoimat

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä (kesk.) on järkyttynyt Puolustusvoimien muonituksesta vastaavan Leijona Catering Oy:n toiminnasta.

– Yhtiön heikosta kotimaisuusasteesta on keskusteltu jo pitkään ja tällä viikolla ilmeni, että varusmiehille syötetään Ruotsissa kuorittuja ja säilöttyjä kananmunia, Kärnä puhisee.

Hän pitää perusongelmana yhtiön johtamisen yleisperiaatteita ja sen strategiaa.

– Yhtiön liiketulos on parantunut jatkuvasti ja viime vuonna se oli 4,4 miljoonaa euroa. Miksi? Eihän tällaisen yhtiön tulisi tehdä tulosta ollenkaan, vaan tuottaa varusmiesten ja vankien ruokailu nollatuloksella, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

– Valtio muonittaa varusmiehiä nyt niin kuin hölmöläiset pidentävät peittoa: leikataan yläpäästä irti ja ommellaan alapäähän takaisin kiinni. Välistä vain tippuu aina lankoja hukkaan, kansanedustaja jatkaa.

Kärnä huomauttaa, että Leijona Cateringin strategiassa ja pelisäännöissä ei mainita mitään huoltovarmuudesta tai yhteiskuntavastuusta.

– Johto taas työskentelee tulospalkkauksella ja varusmiesten ruuan laadun tiputtaminen näkyy suoraan toimitusjohtajan sekä johtoryhmän tilipussissa positiivisesti. On pakko kysyä, mihin ihmeeseen me tarvitsemme tällaisia valtionyhtiöitä?

Valtio omistaa 100 prosenttia yhtiön osakkeista.

– Tätä taustaa vasten on pakko kysyä, miten yhtiö saa kulumaan 900 000 euroa johdon ja hallituksen palkkoihin sekä palkkioihin? Miten monopolissa valtion laitoksille ruokaa myyvän yhtiön toimitusjohtajan vuosipalkka voi olla yli 200 000 euroa?

Kärnän mukaan yhtiö on unohtanut alkuperäisen tarkoituksensa.

– Laskun tästä kaikesta maksavat varusmiehet huonona ulkomaisena ruokana sekä suomalaiset tuottajat.

Kärnä kertoo keskustelleensa Puolustusvoimien ruokahuollosta puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa.

– Hän on luvannut asiaan puuttua. Nyt tarvitaankin todellinen muutos ja nopeasti.