Kansanedustajanelikko: Saimaan tilaa ei saa heikentää, vaikka paine uusien kaivosten avaamiselle kasvaa
Neljä eri puolueista tulevaa kansanedustajaa vaatii kaivosten sääntelyä ja valvontaa koskevien ongelmien korjaamista yhteisessä tiedotteessa.
Keskustan Vesa Kallio, kokoomuksen Oskari Valtola, SDP:n Pinja Perholehto ja vihreiden Hanna Holopainen korostavat, että lakia pitäisi Suomessa muuttaa niin, ettei kaivostoiminta ei pääse tuhoamaan ainutlaatuisia vesistöjä tai muita arvokkaita luonto- ja kulttuurialueita.
Nelikko osallistui torstaina eduskunnan Love Saimaa -ryhmän järjestämään tilaisuuteen. Saimaan alueella on vastustettu pitkään kiivaasti malmikaivosten tuloa alueelle. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Saimaa ilman kaivoksia -yhdistyksen kanssa.
Vihreiden Holopainen sanoo tiedotteessa, että Suomen kaivoslaki antaa tällä hetkellä yrityksille vapaat kädet Suomen mineraaleihin.
– Saimaa on herkkä vesistöalue. Meidän pitää suojella sen luontoa ja toisaalta varmistaa, että kaivostoiminta ei aiheuta haittaa muille elinkeinoille, kuten matkailulle, Holopainen summaa.
Keskustan Kallio huomauttaa tiedotteessa, että kaikki, mitä maan alta kaivetaan, loppuu joku päivä. Sen vuoksi hänen mielestään on täysin selvää, että säännöt kaivostoiminnalle tulee olla tiukat ja valvonta sen mukaista.
– Säännöilläkään ei kuitenkaan ole merkitystä, mikäli niitä ei noudateta. Tämä edellyttää kaivosteollisuudelta irtaantumista vanhasta toimintakulttuurista, joka ei arvosta maata, maanomistajia eikä ympäristöä. Kaivosteollisuus on itse pilannut maineensa ja vain se itse voi sen puhdistaa. Muuten sillä ei ole Suomessa tulevaisuutta, Kallio paukauttaa.
SDP:n Perholehdon mukaan Suomen ei pitäisi ottaa riskejä siitä, että sen omat vesistöt joutuvat vaaraan. Kokoomuksen Valtola puolestaan kantoi huolta siitä, että globaali jännittynyt tilanne ja vihreä siirtymä on lisännyt kiinnostusta Suomea kohtaan kriittisten mineraalien mahdollisena tuottajana.
– On tärkeää, että tähän on herätty EU-tasolla, mutta samalla on ehdottomasti varmistettava luonnonsuojelun korkea taso, Valtola summasi.