Kaikkonen vei ruuhka-Suomen, Kulmuni jyräsi hiipuvilla alueilla –  Suomenmaa selvitti puoluekokouksen äänestystuloksen alueittain

Keskustan puheenjohtajavalinta

Keskustan puheenjohtakisan aikana mediassa Antti Kaikkonen nähtiin usein ”ruuhka-Suomen” ja Katri Kulmuni ”muun Suomen” ehdokkaana.

Molemmille ehdokkaille löytyi toki kannatusta kautta maan, mutta alueelliselle kahteen leiriin jaottelullekin löytyy katetta Kouvolan puoluekokouksen äänestystuloksista.

Kaikkonen oli kuningas Helsingissä ja Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kaakkois-Suomessa, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Muu Suomi oli Katri Kulmunin valtakuntaa.

Kaikkosta äänestettiin siten siellä, missä väkeä on ja väkiluku kasvaa. Väestöltään kasvavia maakuntia ovat manner-Suomessa tuoreen tilaston mukaan vain Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi sekä rimaa hipoen Pohjois-Pohjanmaa.

Alueilla, joissa Kaikkonen sai enemmistön äänistä, asuu noin 3,2 miljoonaa suomalaista, Kulmunin taakse menneillä alueilla 2,3 miljoonaa.

Keskustan puoluekokouksen voimasuhteet eivät kuitenkaan muodostu maakuntien asukasluvun mukaan.

Niiltä alueilta, joilla Kaikkonen oli vahvempi, oli Kouvolassa 591 puoluekokousedustajaa. Kulmunin taakse menneiden alueiden kokousedustajia oli 1331.

Kaikkonen sai puheenjohtajan vaalissa 829 ja Kulmuni 1092 ääntä. Kannatusprosentit olivat 43 ja 57.

Isoimmat keskustapiirit äänestivät erikseen, pienempiä oli yhdistetty kahden piirin nipuiksi. Kaikkosen vahvinta aluetta olivat Helsinki ja Uusimaa, joissa hän sai peräti 76 prosenttia äänistä. Samassa äänestyspaikassa äänestivät myös muun muassa keskustanuoret ja keskustaopiskelijat.

Myös Kulmuni oli profeetta omalla maallaan: hän sai Peräpohjolan ja Lapin äänistä peräti 79 prosenttia. Kulmuni oli vahva myös suurimmassa keskustapiirissä Pohjois-Pohjanmaalla, jossa hän sai 70 prosenttia eli 197 piiristä annetuista 281 äänestä.

Kaikkosen toiseksi paras alue oli Varsinais-Suomi. Kaikkonen sai varsinaissuomalaisten äänistä 65 ja Kulmuni 35 prosenttia.

Pirkanmaa ja Päijät-Häme menivät Kaikkoselle prosentein 54–46 ja Karjala ja Kymenlaakso 53–47. 

Perinteisistä keskustan tukialueista Itä-Suomi tuki vahvasti Kulmunia.

Etelä-Savossa ja Itä-Savossa Kulmuni sai 63 prosenttia, Pohjois-Savossa 62 ja Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa 67 prosenttia annetuista äänistä.

Myös Etelä-Pohjanmaa asettui lopulta selvästi Kulmunin taakse. Kulmuni sai Etelä-Pohjanmaalta 61 ja Kaikkonen 39 prosenttia annetuista äänistä. Samoin luvuin jakautuivat myös Etelä-Hämeen ja Satakunnan äänet.

Myös Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla jakauma oli lähes sama: Kulmunille 60 ja Kaikkoselle 40 prosenttia äänistä.