Joukko Euroopan johtavia tutkijoita vaatii yleiseuroppalaisia toimia koronavirusmuunnosten leviämisen estämiseksi – “Odottamiseen ei ole nyt aikaa“

Suurin osa vetoomuksen esittämistä toimista ovat Suomessa ovat jo käytössä tai työn alla – uutta olisi ennaltaehkäisevä tartuntojen seulonta kouluissa ja työpaikoilla
Koronavirus

Joukko Euroopan johtavia tutkijoita vaatii lääketieteellisessä Lancet-tiedelehdessä julkaistussa uudessa vetoomuksessa, että Euroopan valtiot huomioivat uusien koronavirusmuunnosten aiheuttaman uhkan ja tähtäävät jo nyt ennaltaehkäisevästi mahdollisimman matalaan tartuntatasoon.

Koronatartunnat ovat erittäin korkealla tasolla kaikkialla Euroopassa, Eroon koronasta -työryhmä toteaa tiedotteessa.

Alun alkaen Iso-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa tunnistetut virusmuunnokset leviävät aiempia virusvariantteja tehokkaammin. Iso-Britannian muunnoksen B.1.1.7:n tapauksessa tarttuvuusluku voisi arvioiden mukaan kasvaa 1:stä noin 1,4:ään, vaikka väestön käyttäytyminen pysyy ennallaan, työryhmä toteaa.

– Jos tämä pitää paikkansa, esimerkiksi Suomessa, jossa nykyiset toimenpiteet ovat riittäneet aiempien virusmuotojen pitämiseen hallinnassa, eivät välttämättä jatkossa riitä, sanoo vetoomuksen kirjoittamiseen osallistunut Pirta Hotulainen Lääketieteellinen tutkimuslaitos Minervasta.

Vetoomuksen kirjoittajat ja allekirjoittajat vaativat yleiseurooppalaisia päätöksiä sekä toimenpiteitä uusien muunnosten hallitsemiseksi jo ennen kuin virusmuunnokset on läpikotaisin analysoitu.

Odottamiseen ei ole nyt aikaa, he korostavat.

– Lisäksi on valitettavasti todennäköistä, että myös jatkossa syntyy uusia muunnoksia, joiden tarttuvuus on suurempi tai jotka väistävät nyt käytettyjen rokotteiden vasteen. Tällaiset muunnokset voivat nopeasti pahentaa kriisiä jo kauan ennen kuin riittävä määrä ihmisiä on onnistuttu rokottamaan, tiedotteessa sanotaan.

Vetoomuksen koordinaattori Viola Priesemann Saksan Göttingenin Max-Planck-Institutuutista toteaa, että ohjenuorana on vähentää tapausmääriä mahdollisimman nopeasti, jotta myös rajoitteet voidaan vapauttaa pikemmin.

Suurin osa vetoomuksen esittämistä toimista ovat toimia, jotka Suomessa ovat jo käytössä tai työn alla. Toiminnan perusperiaatteita ovat uusien muunnosten saapumisen estäminen, niiden leviämisen estäminen ja molekyylitason valvonnan parantaminen.

Toimissa kiinnitetään huomiota mahdolliseen pandemiaväsymykseen ja kehotetaan määrittelemään selkeästi tavoitteet, jotka on saavutettava toimenpiteiden poistamiseksi, ja selittämään niiden taustalla olevat perusteet.

Suomelle uusi toimi olisi ennaltaehkäisevä tartuntojen seulonta kouluissa ja työpaikoilla. Rokotettujen tartuntojen seuraaminen on myös tärkeää, ettei uusien virusmuunnosten kanssa tule yllätyksiä, tutkijat toteavat. 

Vetoomuksen on allekirjoittanut yli 300 tutkijaa. Mukana on useita tunnettuja eurooppalaisia tutkijoita, kuten Saksan liittokansleri Angela Merkelin neuvonantajana toimiva koronaviruksia lähes kaksikymmentä vuotta tutkinut virologi Christian Drosten.

Suomalaisista tunnetuista tutkijoista vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Tuomas AiveloJuho KannalaRisto KuosaHenri LampikoskiTuuli LappalainenPetri LehenkariLasse LehtonenMarjukka MyllärniemiHeikki PatomäkiPanu PoutvaaraEsa-Pekka PälvimäkiAntti Ripatti ja Markku Varjosalo.