Jäätynyt kansaneläkeindeksi riemastutti oppositiota – Heikkinen ja Kulmuni ampuivat syytöksiä alas

Eduskunta

Oppositio korvensi hallitusta sydämensä kyllyydestä, kun se sai keskiviikon istunnossa käsiinsä kansaneläkeindeksin jäädyttämisen vuoden 2018 tasolle.

SDP:n Anneli Kiljunen, perussuomalaisten Arja Juvonen ja muutamat muut opposition edustajat kaatoivat sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) ja muun hallituksen niskaan syytösryöpyn ”hiljaisten ja pienten ihmisten” toimeentulon heikentämisestä.

– Mitä me vastaamme ja mitä te vastaatte niille ihmisille, jotka jo nyt kertovat tuolla, että eläke ei riitä ja rahat eivät riitä? Juvonen vuodatti.

Keskustan Hannakaisa Heikkinen muistutti, että hallitus on korottanut tällä vaalikaudella osaa kansaneläkeindeksiin sidotuista etuuksista merkittävästi enemmän kuin ne olisivat nousseet pelkän indeksikorotuksen myötä.

– Esimerkiksi pienimpiä äitiys-, isyys-, vanhempain- ja sairauspäivärahoja korotetaan ensi vuonna toista kertaa tällä vaalikaudella, ja sen jälkeen ne ovat lähes 100 euroa kuukaudessa suurempia kuin tämän hallituksen aloittaessa.

Heikkisen mukaan päivärahat nousevat ensi vuonna pienimpien työttömyysetuuksien tasolle.

– Edellisen kerran tällainen vastaava nosto tehtiin 10 vuotta sitten, ja silloinkin vaadittiin keskustalainen pääministeri. Se oli Vanhasen hallitus, joka pystyi tähän tasa-arvotekoon. 

Heikkisen mukaan keskustelu asiassa kääntyy helposti vain yhteen osaan.

– Kokonaisuus on tärkein, ja Suomi on paljon paremmassa kunnossa kuin se teidän jälkeenne jäi, hän näpäytti oppositiota.

SDP:n Eero Heinäluoma hämmästeli, että että vahvojen kasvulukujen aikana keskustajohtoinen hallitus tuo saliin esityksen perusturvan lisäleikkauksista.

– Edes Ahon hallitus ei tehnyt tällaisia päätöksiä. Siis perusturvaa leikataan olosuhteissa, joissa taloudessa pyörii hyvin ja valtiolle tulee rahaa.

Keskustan Katri Kulmuni muistutti, että keskustajohtoinen hallitus on joka ikinen vuosi korottanut takuueläkettä.

– Montako kertaa arvoisat oppositiopuolueet korottivat takuueläkettä viime vaalikaudella? Muistini mukaan se taisi olla pyöreä nolla kertaa. Se on 40 euroa korkeampi tämän vaalikauden seurauksena.

Kulmunin mukaan sairaus‑, äitiys‑, isyyspäivärahat nousevat lähes 100 eurolla.

– Se on iso raha kenelle tahansa ihmiselle. Puhumattakaan kuntoutusrahoista, jotka 300:lla nousevat.

Myös ministeriaitiossa istunut Mattila kehotti oppositiota katsomaan kokonaisuutta.

– Kaikki hallituksen esitykset eivät ole olleet leikkauksia, kuten pienimpien päivärahojen nosto. Lex Lindström ei ole leikkaus, kuntoutustuki, lääkekaton laskeminen tai että toimeentulotuen perusosa nousee tai takuueläke nousee, Mattila muistutti.