IS: Ex-pääministeri Esko Aho tyrmää Maria Ohisalon kohutviitin 1990-luvun lama-ajan leikkauksista – “Ei pitäisi hutkia ennen kuin tutkii“

Politiikka

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk) ihmettelee vihreiden puheen­johtajan, sisäministeri Maria Ohisalon Twitterissä esittämiä väitteitä 1990-luvun lama-ajan hallituksen tekemistä kovista leikkauksista elvytyksen sijaan.

Aho kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa saaneensa paljon palautetta Ohisalon tviitistä ja arvelee tämän olleen liikkeellä enemmän luulojen pohjalta.

– Ei pitäisi hutkia ennen kuin tutkii, Aho vastaa lehdessä Ohisalolle.

Ex-pääministerin näkemyksen mukaan 1990-luvun lamavuosina elvytettiin kaikella sillä rahalla, mikä velaksi edes saatiin.

Silloisen ajan vertaaminen nykytilanteeseen ontuu Ahon mukaan pahasti ja ero nykytilanteeseen on kuin yöllä ja päivällä. Jos velkaa sattui saamaan, korkotaso hipoi pilviä.

– Oli suuri vaara, että velan saanti loppuu kokonaan, Aho muistuttaa.

Ilta-Sanomien Kansallisarkistosta tavoittama Aho sanoo tutustuneensa juuri sen aikaisiin asiakirjoihin ja lukeneensa otteita valtiosihteeri Raimo Sailaksen ja presidentti Mauno Koiviston silloisista keskusteluista.

– Herrat pohtivat, että mitä tehdään, jos velansaanti loppuu kokonaan. Pidetäänkö presidentinlinna lämpimänä. Maksetaanko lapsilisät. Sellainen oli tilanne 1992, Aho summaa.

Esko Aho suosittelee sisäministeri Ohisalolle perehtymistä tarkemmin 1990-luvun tilanteeseen. Ahon mukaan nykysukupolvet tiedä enää, millaisessa talousahdingossa Suomi 1990-luvulla eli.

– 90-luvun alku oli traumaattinen kokemus. Sen ajan olosuhteet olisi hyvä tietää ja katsoa tilannetta niitä vasten.

Aho sanoo myös, ettei ole ihastunut siihen että Twitteriä käytetään nykyisin niin paljon politiikan teon välineenä.

– Se johtaa pelkistämisiin ja kärjistyksiin, kuten on nähty.