Ohisalo tviittasi 1990-luvun lamasta, kommentoijilta täystyrmäys – "Mukanaolleena voin todeta, että Suomi elvytti lainarahalla juuri niin paljon kuin sai lainaa"

Politiikka

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon 1990-luvun alun lamaa koskevasta tviitistä syntyi somekohu. Ohisalo kirjoittaa Twitterissä, että Suomessa valittiin elvyttävän politiikan sijaan tiukka leikkausten linja.

Ohisalo luettelee monia ikäviä leikkausten seurauksia ja vakuuttaa, ettei 90-luvun laman virheitä haluta toistaa koronakriisin hoidossa.

Moni Twitterin käyttäjä kehotti Ohisaloa tutustumaan paremmin lähihistoriaan.

Valtio ei saanut mistään velkaa, joten millä elvytät, entinen keskustaministeri Liisa Hyssälä kommentoi.

Lama-ajan pääministerin Esko Ahon (kesk.) erityisavustajana toiminut Esa Härmälä sanoo, että ”mukanaolleena voin todeta, että Suomi elvytti lainarahalla juuri niin paljon kuin sai lainaa”.

– Suhteellisesti velkaelvytys oli tuolloin käsittääkseni suurempaa kuin nyt.

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan ”on melkein OK, jos hallituspuolueen puheenjohtaja esittää virheellisen historiatulkinnan tahallaan – mutta jos kyse on aidosta tietämättömyydestä Suomen lähihistorian vaikeimmista vuosista, on syytä huolestua”.

Puhemies Anu Vehviläisen erityisavustaja Satu Mäki-Lassila kertoo muistavansa 15 prosentin korot, maailmalla hattu kourassa kulkeneen valtiovarainministerin ja aidon pelon siitä, jos lainahanat sulkeutuvatkin.

– En muista, että juuri silloin olisi ollut kovin isoa liikkumatilaa valinnoille.

Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen kirjoittaa, että Esko Ahon hallitus 1991–95 otti ennätysmäisesti velkaa, mutta ei leikannut perusturvasta.

– Kovan minimitoimeentulotuen tasoon ulottuvan leikkaamisen aloitti Lipposen (sd.) sateenkaarihallitus, jossa vihreätkin olivat mukana.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi suosittelee ministeri Ohisalolle lukemiseksi lama-ajan valtiovarainministerin Iiro Viinasen tai pääministeri Ahon muistelmia.

– Niistä selviää hyvin mitä vaihtoehtoja politiikassa silloin oli ja mitä ei. Nyt valittu velkaantuminen ja kilpailukykyuudistusten vältteleminen ei ollut vaihtoehto.