HS-vaalikone: Keskusta ja vasemmistoliitto hyväksyvät herkimmin lisärahoituksen huonosti voiville alueille – kokoomuksen Orpo täysin eri mieltä sairaimpien seutujen tukemisesta

Aluevaalit

Suomalaisten terveydessä ja hyvinvoinnissa on isoja eroja sekä maantieteellisesti että tuloryhmittäin.

Kaikkien puolueiden aluevaaliehdokkaat kannattavat Helsingin Sanomien aluevaalikoneen mukaan keskimäärin sitä, että terveyserojen tasaamiseksi rahaa siirretään paremmin voivilta alueilta niille, joilla väestö on iäkkäämpää ja sairaampaa.

Puolueiden välillä on suhtautumisessa huonommin voivien alueiden tukemiseen kuitenkin selkeitä eroja. HS-vaalikoneen mukaan vahvimmin rahansiirron sairaammille jalueille hyväksyvät vasemmistoliiton ja keskustan ehdokkaat. Nihkeimmin siihen suhtautuvat Rkp:n ehdokkaat.

Vaikka kokoomuksen ehdokkaat ovat keskimäärin enemmän terveyserojen tasaamisen kannalla, muodostaa puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo selkeän poikkeuksen olemalla täysin eri mieltä.

Orpon mukaan Uudenmaan kunnat maksavat jo nyt merkittäviä summia muuhun Suomeen kuntien valtionosuusjärjestelmän kautta.

– En usko, että tämän ilmiön vahvistaminen maakuntien rahoituslaskelmissa oli viisasta. Rahasiirtoja huonompi asia on itse rahoitusmalli, josta puuttuu riittävä ohjausvaikutus. Se ei palkitse hyvin suoriutuvia maakuntia, Orpo perustelee mielipidettään.

Puheenjohtajat Annika Saarikko (kesk.) ja Li Andersson (vas.) sen sijaan tukevat puolueidensa muiden ehdokkaiden tavoin rahansiirtoja iäkkäämpien ja sairastavampien asukkaiden alueille.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon suurempia ongelmia Suomessa on tasa-arvon puute ja suuret erot eri alueiden välillä. Valtiollinen rahoitus ja tarveperustaisuus tuovat muutosta parempaan tässä suhteessa, Andersson perustelee.

Annika Saarikko puolestaan muistuttaa, että hyvinvointiyhteiskuntamme ydintä on huolehtia jokaisesta apua tarvitsevasta asuinpaikasta riippumatta.

– Keskustalle olikin sote-uudistusta tehtäessä tärkeää, että valtion rahoitus hyvinvointialueille ohjataan tarpeen eli sen mukaan, miten sote-palvelujen tarvetta eri puolella Suomea on, kirjoittaa Saarikko vaalikoneperusteluissaan.