HS: Pyhäjoen ydinvoimalasta tehdään uusi turvallisuus­analyysi, sanoo Lintilä – "Tämä nostaa merkittävästi harkinnan rimaa"

Ydinvoimala

Venäjän viime päivien toimet vaikuttavat siihen, että Fennovoiman ydinvoimahankkeen toteutumisen ehtoja arvioidaan entistä tiukemmin kriteerein, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Helsingin Sanomissa.

Pyhäjoelle ydinreaktoria rakennuttava Fennovoima ja venäläinen Rosatom valmistelevat parhaillaan rakentamislupaan tarvittavia asiakirjoja. Yhtiöiden tavoitteena on saada valtioneuvoston rakentamislupa voimalalle tämän vuoden aikana.

Rakentamisluvan ehtona on Säteilyturvakeskuksen myönteinen turvallisuusarvio. Venäjä-kytkösten vuoksi Puolustusministeriö on vaatinut, että lupavaiheeseen yhdistetään myös uusi laaja turvallisuusanalyysi, jossa kartoitetaan hankkeen geopoliittiset riskit.

LINTILÄN mukaan turvallisuusanalyysin täsmällisestä muodosta neuvotellaan parhaillaan ministeriöiden kesken.

– On täysin selvää, että tämä nostaa merkittävästi harkinnan rimaa, Lintilä sanoo.

Myös presidentti Sauli Niinistö puhui samansuuntaisesti tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä sanoi puolestaan HS:lle tiistaina, että työ lupa-aineiston valmisteluksi etenee normaalisti ja omistajat ovat yhä sitoutuneita hankkeeseen.