Hannakaisa Heikkinen: Suomalainen maito on enemmistön valinta – ”Vanhustenhoidossa on oikeita ongelmia, joita olisi yhdessä ratkaistava”

Maitokeskustelu

Keskustan varapuheenjohtaja, Vanhustyön Keskusliiton puheenjohtaja ja gerontologinen sairaanhoitaja Hannakaisa Heikkinen painottaa, että suomalainen maito on enemmistön valinta.

– Me suomalaiset haluamme valita itse, mitä ruokapöydässämme syömme ja juomme. Siihen istuu huonosti kaavaillut, joissa vanhusten palveluista, lasten päiväkodeista ja kouluista vietäisiin pois raikas ja terveellinen suomalainen maito, hän toteaa tiedotteessaan.

– Kansalaisten tahto on tulkittavissa sen palautteen myötä, minkä olen saanut viime viikkoisen kannanottoni ja keskustan nettisivujen viikon kyselyn vastauksista. Vapaus valita arkiruokansa pitää olla myös heillä, jotka eivät suoraan esimerkiksi koulussa tai hoivapalveluissa voi sitä hankkia, Heikkinen jatkaa.

Heikkisen mielestä julkisissa ruokahankinnoissa olisi viisautta suosia suomalaista ruokaa eettisenä, ekologisena ja ruokailijoille monin tavoin turvallisena valintana, oli kyse sitten kasviksista, lihasta, kalasta tai maitotuotteista.

– Olen tehnyt vuosia töitä vanhusten sairaanhoitajana entisessä elämässäni. Viime ajat olen saanut toimia Vanhustyön Keskusliiton puheenjohtajana.

– Myöskään siksi en voi olla toistamatta sitä kuinka tärkeää vanhuksille ja etenkin muistisairaille tuttu ja maittava ruoka heidän arjessaan on. Maidon kalsium ja proteiini ovat heille tärkeitä myös luuston ja lihasten toimintakyvyn säilymisen kannalta.

Keskustaedustaja suosittelee aiheesta julkisuudessa puheenvuoroja käyttäville käytännön tutustumista vanhustenhoidon arkeen Suomessa.

– Vanhustenhoidossa on oikeita ongelmia, joita olisi yhdessä ratkaistava. Jokainen vanhus ansaitsee ihmisarvoisen ja inhimillisen hoivan, mihin kuuluu säännöllinen ja tasapainoinen ravitsemus, Heikkinen päättää.