Google investoi Suomeen satoja miljoonia euroja Haminan palvelukeskukseen ja kahteen tuulivoimaprojektiin – Rinne: "Tämä on erinomainen uutinen"

Lisäinvestointi nostaa Googlen kokonaisinvestoinnit Haminassa yli kahteen miljardiin euroon
Google

Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoivat yhteisessä tilaisuudessa Googlen jätti-investoinneista Suomeen.

Sen mukaan Google on investoimassa merkittävästi Suomeen ja Eurooppaan. Haminan datakeskukseen on tulossa 600  miljoonan euron investointi. Lisäksi Suomeen saadaan kaksi tuulivoimaprojektia, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä, pääministeri Rinne kertoo.

– Tämä on erinomainen uutinen Suomelle. Nämä investoinnit jälleen osaltaan osoittavat, että Suomi on erinomainen kohde investoida, Rinne iloitsi.

Rinteen mukaan Suomen vahvuuksia ovat vakaus ja turvallisuus, korkea osaaminen, hyvin toimiva ja tehokas hallinto ja korkea luottamus yhteiskunnassa.

– Nämä ovat merkityksellisiä tekijöitä kansainvälisessä kilpailussa investoinneista. Niitä haluamme myös vahvistaa. Hallitukseni uskoo siihen, että kun olemme mukana osana globaalien ilmiöiden ja megatrendien ratkaisuja, syntyy kestävää talouskasvua. Siksi panostamme osaamiseen ja koulutukseen.

Pichain mukaan Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten internetin avulla saadaan aikaan taloudellista kasvua.

– Odotamme innolla vuosien yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa ja yhdessä varmistamme kestävän digitaalisen talouden hyödyt, Pichai sanoi.

Toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi aiemmin blogissaan , että Google on tehnyt historiansa suurimman uusiutuvaan energiaan liittyvän yrityskaupan.

Yhtiö on tehnyt 18 uutta energiasopimusta, ja niihin kuuluu investointeja Yhdysvaltoihin, Chileen ja Eurooppaan.

Kyseessä on 1 600 megawatin kokonaisuus. Se vastaa esimerkiksi ensi vuonna tuotantonsa aloittavan Olkiluoto 3 -yksikön tehoa. Siitä ei vielä ole tietoa, mikä osuus 1 600 megawatista tulisi Suomeen.

Pichai kertoo, että sopimukset kasvattavat yhtiön tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä 40 prosenttia 5 500 megawattiin.

Kauppa sisältää yli kahden miljardin dollarin edestä energiainfrastruktuuria, kuten miljoonia aurinkopaneeleita ja satoja tuulivoimaloita kolmella mantereella.

Pichain blogikirjoituksesta kertoi aiemmin Yle .

Google ilmoitti jo toukokuussa sijoittavansa 600 miljoonaa euroa uuteen Haminan palvelinkeskukseen. Yhtiöllä on ollut Haminassa palvelinkeskustoimintaa jo vuosia. Uuden palvelinkeskuksen rakentamisen on kerrottu nostavan Googlen kokonaisinvestoinnit Haminassa 1,4 miljardiin euroon. 

Google on ollut useampaan otteeseen otsikoissa erilaisten ongelmien vuoksi. Tämän kuun alussa kerrottiin, että yhtiö sopi maksavansa 170 miljoonan dollarin sakot Yhdysvalloissa.

Yhtiötä syytettiin laittomasta lapsikäyttäjien datan keräämisestä ja jakamisesta Youtubessa.

EU-komissiolta Google sai maaliskuussa lähes puolentoista miljardin euron sakot, koska komissio katsoi yhtiön käyttäneen väärin johtavaa asemaansa verkkohakujen mainonnassa.

Vuosi sitten heinäkuussa EU asetti Googlelle ennätykselliset yli neljän miljardin euron sakot määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Päätös koski Googlen palveluiden asentamista Android-puhelimiin.

Vuonna 2017 EU iski Googlelle 2,4 miljardin euron sakot. Sakko tuli verkko-ostoksiin liittyvien nettihakujen manipuloinnista.