Ilmatar Energyn uusi tuulipuisto työllistää parisataa ihmistä rakennusvaiheessa Kainuun ja Pyhännän alueilla

Google

Ilmatar Energyn Piiparinmäen tuulipuiston rakennusvaihe työllistää noin 200 ihmistä, kertoo hallituksen puheenjohtaja Kalle Pykälä STT:lle. Rakentaminen kestää kaksi vuotta.

Piiparinmäen tuulivoimapuisto sijaitsee Kainuun ja Pyhännän alueilla.

Pykälän mukaan Ilmatar Energy solmi Googlen kanssa niin sanotun pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen. Sähköä Haminan palvelukeskukseen tarvitseva Google on sitoutunut maksamaan tietyn hinnan kymmenen vuoden ajan Ilmattarelle. Sopimuksen hinta on salainen.

Tuulivoimapuisto tuottaa Pykälän mukaan sähköä niin paljon, että se vastaa yhtä prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Googlen nyt solmimien sopimusten kaltaiset pitkäaikaiset sähkönmyyntisopimukset ovat asiantuntijan mukaan yleistyneet.

Tyypillisesti suuryritykset, jotka käyttävät paljon sähköä, voivat sopia sähköntuottajan kanssa maksavansa tietyn hinnan esimerkiksi 10–20 vuoden ajan, kertoo energia- ja liikenneratkaisuihin erikoistunut tutkija Erkka Rinne Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.

Esimerkiksi Ikealla on Pohjoismaissa ollut vastaavia sopimuksia.

– Tämä on vakaa tulonlähde sähköntuottajalle. Näitä on ollut viime aikoina tosi paljon varsinkin tuulivoimassa, kun se alkaa olla teollisen mittakaavan tuotantomuoto, Rinne sanoi STT:lle.

Tuulivoimalaitokset ovat Rinteen mukaan päässeet tällaisilla sopimuksilla pois valtiontuista ja saaneet helpommin lainoja.

Rinteen mielestä Google näyttää muillekin toimijoille hyvää esimerkkiä.

– Google varmasti tarvitsee todella suuret määrät sähköä. Tätä varten heidän on hyvä näyttää sellaista kuvaa, että he sitten tuottavat sen sähkön uusiutuvilla.

Uutista täsmennetty kello 19.23: Tuulipuisto ei sijaitse ainostaan Kainuun, vaan myös Pohjois-Pohjanmaahan kuuluvan Pyhännän alueella.