Ex-puoluesihteeri Eero Lankian mielestä puolueita lähellä olevien säätiöiden maine kaipaa puhdistamista vanhoista luurangoista – "Arvokasta toimintaa, kunhan se tehdään avoimesti ja lainkuuliaisesti"

Säätiöt

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS on julkaissut tänään tutkija Tomi Venhon tekemän selvityksen säätiöiden ja puoluerahoituksen yhteyksistä Suomessa.

Jo tutkimuksen otsikko ”Kabinetin puolella” tai tiedotteen sisällöstä poimitut ”miljoonia euroja piilossa”, ”mystinen maine talousjärjestelyjen taustatoimijana” kertovat paljon säätiöihin liitetyistä mielikuvista.

Keskustan entinen puoluesihteeri Eero Lankia on samaa mieltä yleisestä asenteesta, mutta näkee säätiöiden tutkimisessa mahdollisuuksia myös niiden rapautuneen maineen korjaamiseen.

– Pitäisi puhutaan nimenomaan puolueita lähellä olevista, ei niihin sidoksissa olevista säätiöistä. Puolueet ja säätiöt ovat jo lainkin mukaan erillisiä toimijoita. Tämä fakta täytyy aina muistaa, kun nämä kaksi asiaa yhdistetään, hän painottaa.

Esimerkkinä pitkäaikaisesta ja terveestä toiminnasta Lankia mainitsee Suomen Keskusta rp:n ja puolueeseen yhdistetyistä säätiöistä vanhimman eli Maaseudun Säätiön (rekisteröity 1950) yhteistyön.

– Kun keskusta muutti nykyisiin toimitiloihinsa Apollonkadulle, säätiö osti omistukseensa osan niistä tiloista, missä puolue tälläkin hetkellä toimii.

– Keskusta on siis ollut siitä lähtien tiloissa vuokralaisena ja maksaa niistä käypää vuokraa, jonka taso tarkistetaan vuosittain. Eli minkäänlaista piilotukea ei pääse syntymään, selvittää Maaseudun Säätiön varapuheenjohtajana toimiva Lankia.

Kyseenalaisinta mainetta keskustaan liitetyistä säätiöistä on viime vuosina niittänyt Nuorisosäätiö.

Eero Lankia myöntää, että kohuista ainakin osa lienee myös omalla toiminnalla aiheutettua.

– Näinhän sitä sanotaan, että ei savua ilman tulta. Huono maine on siinäkin mielessä  harmi, että Nuorisosäätiöllä on perustamisestaan asti ja yhä edelleen arvokas tehtävänsä rakennuttaa ja ylläpitää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja nimenomaan pääkaupunkiseudulla.

– Käsittääkseni Nuorisosäätiön johto on kuitenkin vaihtunut ja toivon, että säätiö saa hoidettua asiansa kuntoon. Kerran langennut varjo tahtoo vain seurata pitkään.

Yleisesti ottaen Eero Lankia näkee säätiöillä olevan jatkossakin oma tärkeä roolinsa myös poliittisten puolueiden taustalla.

– Ongelmia ei pitäisi tulla, mikäli säätiöt toimivat sääntöjensä mukaan ja pitävät huolta velvollisuuksistaan. Pitää toimia avoimesti, arvokkaasti ja lainkuuliaisesti, hän muotoilee.