Ensi kesänä voi lähteä veronpalautuksilla lomareissuun – Jatkossa palkkatiedot kerätään tulorekisteriin

Tulorekisteri

Ensi vuonna veronpalautukset eivät kilahda tileille tuttuun tapaan joulun alla, vaan ne voivat pulskistuttaa veronmaksajan tiliä jo elokuussa.

Verohallinnon mukaan palautuksia maksetaan ensi vuodesta alkaen heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana.  Uudistus vaikuttaa myös jäännösveron eli mätkyjen maksamiseen. Niiden eräpäivät ajoittuvat heinäkuun ja sitä seuraavan helmikuun välille.

Päivämääriin vaikuttaa muun muassa se, milloin kunkin veronmaksajan verotus valmistuu ja se, onko veroilmoitukseen tehty muutoksia.

Verohallinnossa on käynnissä monia muitakin uudistuksia. Yksi niistä on tulorekisterin käyttöönotto. Ensi vuodesta alkaen rekisteriin kirjataan palkat ja muut ansiotulot. Vuonna 2020 rekisteriin lisätään myös tiedot maksetuista eläkkeistä ja etuuksista.

Tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström kertoo, että työnantajien on vuoden alusta alkaen toimitettava tiedot tulorekisteriin viiden päivän sisällä maksupäivästä. Sen jälkeen ne ovat tarkasteltavissa tulorekisterin sähköisestä asiointipalvelusta, johon voi kirjautua esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Tulorekisterin käyttöönotto ei muuta sitä, että palkansaajan on pidettävä huoli sopivan suuruisesta veroprosentista, kertoo Verohallinnon toimistopäällikkö Päivi Peltomäki.

– Jos ajatellaan tavallista tulonsaajaa, niin rekisterillä ei ole suoranaista vaikutusta vielä ensi vuonna eikä varmaan senkään jälkeisenä vuotena, Peltomäki sanoo.

Tulevaisuudessa rekisteri voi auttaa ennakkoperinnän automatisoinnissa. Sitä ennen tulorekisteristä saadut tiedot helpottavat kuitenkin Verohallinnon asiakaspalvelutilanteita, esimerkiksi verokorttien osalta

Nykyisin verokorttia uusivalla palkansaajalla pitää olla omat palkkatiedot käden ulottuvilla, mutta jatkossa Verohallinto näkee tiedot suoraan tulorekisteristä.